Είναι ανόητοι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο χθες και όχι αύριο. Σοφά η πολιτική ηγεσία της χώρας δίνει μαθήματα νεωτερισμού σε μια χώρα που κάποιοι την θέλουν φοβισμένη. Μια χώρα που έχει πολύτιμο παρελθόν για να αντλεί έμπνευση αλλά έχει και δυνατότητες για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
Μέσα στον ορυμαγδό της πτώσης του ελικοπτέρου «Σινούκ» χάθηκαν σημαντικά πράγματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Ένα απ’ αυτά ήταν ο σύντομος χαιρετισμός που απηύθυνε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζητήματα ταυτότητας» στο «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Ήταν ένας χαιρετισμός που αφορούσε το μέλλον της Θεσσαλονίκης, αλλά και το μέλλον της παράδοσης.
«Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», είπε ο κ. Καραμανλής, «συμπυκνώνει με την δημιουργική του πορεία, το όραμα των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης για το παρόν και το μέλλον της πόλης: Το όραμα για μια σύγχρονη οικονομική αλλά και πολιτιστική μητρόπολη κέντρο και σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Μια μητρόπολη που δεν αρκείται στη συντηρητική διαχείριση της πλούσιας κληρονομιάς του παρελθόντος, αλλά αντλεί από αυτήν έμπνευση για να προχωρήσει, με τολμηρά και σίγουρα βήματα μπροστά. Αυτός ο διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον βρίσκεται στον πυρήνα του προβληματισμού για την ταυτότητα, που είναι και το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα. Σ’ αυτό τον προβληματισμό η τέχνη, και ιδιαίτερα μάλιστα η σύγχρονη τέχνη, τα ρεύματα της πρωτοπορίας, μας δείχνουν το δρόμο. Υπογραμμίζουν ότι η ταυτότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, αλλά και με το παρόν και το μέλλον.»
Το ίδιο ακριβώς, με άλλα λόγια, είπε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος χθες ανταπαντώντας στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου τονίζοντας: «Η παράδοση δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας υποχρεώνει σε μια εναπραξία, ενατένιση του παρελθόντος αλλά είναι μία παράδοση η οποία μας υποχρεώνει συνέχεια, αλλά σε ενεργή δράση προκειμένου αυτή η παράδοση να μείνει ζωντανή υπάρχουσα διότι αν δεν την συνεχίσουμε θα πάψει να υπάρχει. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας για την επιστροφή στις ρίζες, αλλά οι ρίζες πρέπει πάντοτε να μας εμπνέουν και να προεκτείνουμε τα κλαδιά, ώστε οι ρίζες να υπάρχουν και να δίνουν νέα τροφή στα κλαδιά, τα οποία διαρκώς μεγαλώνουν, αυξάνουν και καλύπτουν διαρκών στη σκιά τους μεγάλο αριθμό προσώπων και ενεργειών» δήλωσε με νόημα ο κ. Στεφανόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να στηριχθούμε στην εθνική παιδεία. Η εποχή μας έχει πολλές ανάγκες και είναι πολύ δύσκολο το έργο των εκάστοτε υπουργών παιδείας, οι οποίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης».
Κατά περίεργο τρόπο το ίδιο μας είχε πει -έργω αυτή τη φορά- και ο κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου σε εκείνη τη μεγαλειώδη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο σεμνός καλλιτέχνης πήρε την παράδοσή μας, τα βιώματά μας τα έντυσε με τη σύγχρονη τεχνολογία και με τους κανόνες του θεάματος και παρουσίασε με μια νέα γραφή αυτό που όλοι ξέραμε. Πήρε το μοναδικό θησαυρό που έχει αυτός ο τόπος και τον μετέγγραψε σε μια παγκόσμια γλώσσα. Έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη του παγκοσμιοποιημένου θεάματος, αυτόν που πολλοί καταριόνται επειδή ακριβώς τεμπελιάζουν ή είναι ανίκανοι να φτάσουν.
Είναι ανόητοι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο παρελθόν και όχι μέλλον. Σοφά η πολιτική ηγεσία της χώρας δίνει μαθήματα νεωτερισμού σε μια χώρα που κάποιοι την θέλουν φοβισμένη. Μια χώρα που έχει πολύτιμο παρελθόν για να αντλεί έμπνευση αλλά έχει και δυνατότητες για καλύτερο μέλλον. Ας θυμόμαστε λοιπόν τις κουβέντες του κ. Κώστα Καραμανλή «η ταυτότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν του τόπου, αλλά και με το παρόν και το μέλλον», του κ. Κώστα Στεφανόπουλου «οι ρίζες πρέπει πάντοτε να μας εμπνέουν και να προεκτείνουμε τα κλαδιά». Αυτά τα κλαδιά όλοι εμείς πρέπει δουλεύοντας να τα απλώσουμε.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 20.9.2004