Τα πρώτα συμπεράσματα μιας έρευνας του Πάντειου πανεπιστημίου.
Ήταν τρομακτικά, όσο και αποσπασματικά τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το «Κέντρο Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πάντειου Πανεπιστημίου» σχετικά με τη στάση των φοιτητών απέναντι στην τρομοκρατία. Τρομακτικά, διότι από ένα πίνακα προκύπτει ότι το 25% των φοιτητών μοιάζει να πιστεύει ότι «οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρέπει να προστατευτούν από βασανιστήρια» -και από την αντίστροφη: 30% πιστεύει ότι πρέπει να έχει δικαίωμα εκλέγεσθαι! Το αποσπασματικό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ολόκληρη η έρευνα θα τυπωθεί σε βιβλίο και τότε θα μπορέσουμε να κρίνουμε στα σοβαρά τα αποτελέσματά της.
Κατά τα άλλα, η έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας» του Παντείου είχε τον μακρύ μακρύ και μεταμοντέρνο τίτλο «Τρομοκρατία και Εξουσία. Ο αντί-λόγος της συνεκτικότητας: ιδεολογικές διαστάσεις και λανθάνουσες επεξεργασίες μιας “δύσκολης” έννοιας και μιας πολλαπλής πραγματικότητας». Αποτυπώνει μια ξεκάθαρη στροφή προς τα Δεξιά της νεολαίας (αυτοτοποθέτηση: Δεξιά 33%, Κέντρο 27%, Αριστερά 27%). Σε σχέση με την τρομοκρατία και ανάλογα με τις απαντήσεις που έδωσαν σε πολλαπλά ερωτήματα (βλέπε Πίνακες 1 και 2) τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. 13,4% είναι μη-αντιτρομοκράτες και αντιεξουσιαστές, 32,2% είναι αντιτρομοκράτες και αντιεξουσιαστές, 40,2% αντιτρομοκράτες μη-αντιεξουσιαστές.
Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα και σε ότι αφορά το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν θεσμικά οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές πράξεις. Κοινοί εγκληματίες: 44,3%, Ψυχικά ασθενείς: 4,8%, Πολιτικοί κρατούμενοι: 19,2%, Τίποτα απ’ αυτά: 31,6%.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13.2.2003