O ιταλός υπουργός Aμυνας κ. Αντόνιο Μαρτίνο προέβλεψε ότι «θα υπάρξει τρομοκρατική επίθεση μεγάλης έκτασης … αργά ή γρήγορα». Σα να λέμε ότι «θα βρέξει αργά ή γρήγορα», ή ότι «ο Πάπας θα πεθάνει. Αργά ή γρήγορα.»
«Το μυστικό μιας επιτυχημένης προφητείας είναι να προλέγεις είτε το συμβάν, είτε τον χρόνο. Ποτέ και τα δυο μαζί», αυτοσαρκάστηκε ο «Economist» παραδεχόμενος ότι έκανε λάθος στην πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2001 Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν» (εκδόσεις Καστανιώτη).
Με τους πολιτικούς τα πράγματα είναι πιο απλά. Η «τέχνη των «επιτυχημένων προβλέψεων» αφορά είτε το συμβάν, είτε τον χρόνο, είτε τον τόπο. Ποτέ και τα τρία μαζί. Ή έστω τα δύο από τα τρία. Για παράδειγμα: χθες ο ιταλός υπουργός Aμυνας κ. Αντόνιο Μαρτίνο προέβλεψε ότι «θα υπάρξει τρομοκρατική επίθεση μεγάλης έκτασης … αργά ή γρήγορα». Σα να λέμε ότι «θα βρέξει αργά ή γρήγορα», ή ότι «ο Πάπας θα πεθάνει. Αργά ή γρήγορα.»
Δεν αναφέρει κανένα επιπλέον στοιχείο. Ούτε το «που», ούτε το «πότε», ούτε το «πώς» της επίθεσης. Απλώς την ex cathedra σιγουριά του: «Έχουμε τη βεβαιότητα», δήλωσε και μετέδωσε το ΑΠΕ, «ότι η επίθεση θα γίνει… Δεν ξέρουμε πού θα πραγματοποιηθεί, ούτε τη μορφή που θα λάβει και για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι εγγυόμαστε πραγματικά την ασφάλεια των πολιτών μας… Η απειλή αφορά τη Δύση, αλλά δεν ξέρουμε πού. Στις ΗΠΑ; την Ευρώπη; την Ιταλία; Και αν είναι η Ιταλία, πού και πότε; Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε». Ωραίος ο Αντόνιο! Έριξε τη ρουκέτα, έγινε πρωτοσέλιδος και κάποια στιγμή θα δικαιωθεί. Αργά ή γρήγορα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τρομοκρατηθούμε, επειδή αυτό είναι που θέλουν οι τρομοκράτες», κατέληξε ο ιταλός υπουργός. Τώρα μάλιστα! Ησυχάσαμε…
Η περίπτωση του Ιταλού υπουργού θυμίζει τους δικούς μας προφήτες – πολιτικούς οι οποίοι κάθε λίγο και λιγάκι βγαίνουν στα ραδιόφωνα και προβλέπουν ότι …αργά ή γρήγορα το χρηματιστήριο θα πάει καλά. Δεν αποκαλύπτουν το «πώς», ούτε το «πότε» (και κυρίως δεν προφητεύουν ποια …«χαρτιά»» πρέπει να αγοράσουμε) αλλά είναι βέβαιοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας -οι οποίες (που θα πάει;) θα αντανακλαστούν στη Σοφοκλέους. «Πολιτική», είχε πει παλιότερα ο Ουϊνστον Τσόρτσιλ, «είναι η ικανότητα να προλέγεις τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και μετά να εξηγείς γιατί δεν έγινε». Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν» (εκδόσεις Καστανιώτη) Σήμερα πολιτική είναι να προλέγεις τι θα γίνει γενικώς και μετά απλώς να περιμένεις κάποτε να γίνει…
«Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26.6.2002