Μια έφεση του υπουργείο Οικονομικών που προσβάλει κάθε Έλληνα πολίτη…
Είναι σίγουρο πως ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, δεν γνώριζε το κείμενο της έφεσης που οι δικηγόροι του υπουργείου του κατέθεσαν στο Εφετείο κατά του Ντεουάν Χαμπίμπ. Εφέσεις κατά χρηματικών αποζημιώσεων από το κράτος πρέπει να συντάσσονται χιλιάδες από το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό το κείμενο όμως, τον προσβάλλει. Προσβάλλει κάθε Έλληνα πολίτη, στο όνομα του οποίου έκαναν την έφεση οι δικηγόροι του υπουργείου. Προσβάλλει το νομικό πολιτισμό και την ισονομία που κατακτήθηκε με αίμα σε αυτή τη χώρα.
Για την ιστορία, όπως την αποκάλυψε ο συνάδελφος Στέλιος Βραδέλης: «H Αστυνομία συνέλαβε τον κ. Χαμπίμπ στις 20 Ιουλίου 2000 στο κέντρο της Αθήνας, στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη λαθρομεταναστών. Το δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του στο Μπανγκλαντές, μια διαδικασία που απαιτούσε όμως, την παραμονή του στα κρατητήρια για 15 ημέρες, μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Οι δυο εβδομάδες όμως, έγιναν ένας ολόκληρος χρόνος μέσα σε κρατητήρια που τα μοιράζονταν στοιβαγμένοι 40 – 50 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν λαθρομετανάστες, που περίμεναν την απέλασή τους μέσα σε συνθήκες λίγο πολύ παρόμοιες σε όλα τα κρατητήρια αλλοδαπών: Οι “παλιοί” δικαιούνται να κάθονται στους πάγκους του κελιού, οι υπόλοιποι μοιράζονται το πάτωμα για να φάνε και να κοιμηθούν, ενώ άλλοι μαστίζονται από κολλητικές ασθένειες». («Τα Νέα» 28.2.2006)
Για τις άθλιες συνθήκες κράτησής του, του επιδικάστηκε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αποζημίωση 12.000 ευρώ. Δεν θα κρίνουμε τη δικαστική απόφαση, αλλά το σκεπτικό της έφεσης, που κατατέθηκε, θα πρέπει να εξόργισε και τον ίδιο τον υπουργό: «Οι λαθρομετανάστες ευθύνονται για το αυξημένο κύμα εγκληματικότητας. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να διαφυλαχθεί η έννομη τάξη, δεν συνιστούν κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας οι εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης. Επιπλέον, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε χρηματική αποζημίωση όταν οι διωκτικές αρχές ξεπερνούν αυτά τα όρια».
Νομικό απαρτχάιντ στην Ελλάδα του 2006;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.3.2006