Η κυβέρνηση οδηγείται προς τον νεοσυντηρητισμό. Είναι εύκολος σε μια χώρα σαν την Ελλάδα κι εύπεπτος σε ένα χώρο σαν τη Νέα Δημοκρατία
Το 2004 που ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση παρέμεινε στάσιμη. Το 2007 που ελληνικός λαός ψήφισε πιο συντηρητικά, η κυβέρνηση άρχισε να πηγαίνει προς τα πίσω. Η πρώτη ένδειξη είναι η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού. Δυστυχώς όμως θα ακολουθήσουν κι άλλα. Η κυβέρνηση θα μπει σε νεοσυντηρητική ρότα, επειδή θα αναγκαστεί να προωθήσει άλλες, αναγκαίες πολιτικές.
Η εξέλιξη αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκ δεξιών πιέσεις, δηλαδή του ΛΑΟΣ στη Βουλή. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να πάρει κάποια μέτρα στην οικονομία. Χωρίς την ανοχή που της χαρίστηκε την πρώτη τετραετία θα δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις. Θα δει απώλειες στο εκλογικό σώμα τις οποίες θα προσπαθήσει να καλύψει φορώντας τα εθνικά χρώματα.
Το είδαμε ήδη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις: «Κατεβάστε τα κομματικά λάβαρα», είπε ο πρωθυπουργός, «και υψώστε την ελληνική σημαία». Η χρήση του εθνικού για την προώθηση άλλων πολιτικών είναι ίδιον του νεοσυντηρητισμού. Το ζουν στις ΗΠΑ επτά χρόνια τώρα, και αν κρίνουμε από την επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε στις πυρκαγιές, φαίνεται ότι κάποιοι στο επιτελείο της κυβέρνησης σπουδάζουν τις τακτικές της κυβέρνησης Μπους και επιχειρούν να τις μεταφέρουν εδώ.
Μπορεί βέβαια η μετεγγραφή του επικοινωνιακού μοντέλου στη διαχείριση της κρίσης να έγινε σαν φάρσα (ο πρωθυπουργός φόρεσε μπουφάν μεσούντος του καλοκαιριού), οι νεοσυντηρητικές πολιτικές όμως μπορούν εύκολα να μεταφυτευθούν, επειδή υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Η Ελλάδα δεν έχει τη ρωμαλέα παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού των ΗΠΑ και δεν θα χρειαστεί καν μια καταστροφή σαν την 11η Σεπτεμβρίου για να προωθηθούν τέτοιου τύπου πολιτικές. Ετσι κι αλλιώς οι Ελληνες φοβούνται και χωρίς το φάντασμα του Μπιν Λάντεν. Εχει καλλιεργηθεί επί μακρόν το αίσθημα της απειλής στη γλώσσα, στην ιστορία, στην εδαφική μας ακεραιότητα κ.λπ.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν η κυβέρνηση οδηγείται προς τον νεοσυντηρητισμό. Είναι εύκολος σε μια χώρα σαν την Ελλάδα κι εύπεπτος σε ένα χώρο σαν τη Νέα Δημοκρατία. Θα ακολουθήσει πολιτικές που θα μοιάζουν οικονομικά φιλελεύθερες, όπου δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς. Και λέμε ότι θα μοιάζουν φιλελεύθερες, διότι οι δημόσιες σπατάλες στο σύνολό τους δεν θα μειωθούν, απλώς θα επαναδιευθετηθούν: αυτού του τύπου οι λογικές και οι πολιτικές δημιουργούν προϊόντος του χρόνου μεγαλύτερες ανάγκες στον τομέα ασφαλείας και συνεπώς μεγαλύτερες δαπάνες.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 26.9.2007