Το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό το ελληνικού κράτους είναι ποια νυχτερινά κέντρα πουλάνε ποτά-μπόμπα στην Παραλιακή.
Το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό το ελληνικού κράτους δεν είναι η διάταξη του στρατού στα σύνορά μας. Με τις νέες τεχνολογίες δορυφορικής απεικόνισης και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει στο πλατύ κοινό λόγω Διαδικτύου, αν κάποιος ψάξει μπορεί να βρει τα πάντα. Ούτε αφορά εγκυκλίους υπουργών και υφυπουργών. Το σύστημα είναι τόσο διάτρητο που αργά ή γρήγορα τα διαβάζουμε όλα στον Τύπο. Το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό είναι κάτι που έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες για την προστασία τους. Ποια νυχτερινά κέντρα πουλάνε ποτά-μπόμπα στην παραλιακή οδό, εκεί που τα καλοκαίρια συχνάζουν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Αττικής. Είναι κάτι που οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, προφανώς, θα το πάρουν στον τάφο τους…
«Τέλος Ιουλίου του 2005», μας θυμίζει ο κ. Στέφανος Μάνος με ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών, «έγινε γνωστό ότι μεικτά συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (νυν Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) και του Γενικού Χημείου του Κράτους διενέργησαν ελέγχους σε 39 κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια της Αττικής -κυρίως στην παραλιακή ζώνη- και έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία τόσον εκτεταμένης νόθευσης των ποτών όσο και φοροδιαφυγής. Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, 100% νοθεία στα δείγματα από ρούμι και τεκίλα, 50% στη βότκα και 20% στο ουίσκι».
Τι κι αν ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ και άλλοι βουλευτές ζήτησαν να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα! Σιωπή. Τι κι αν έγιναν ερωτήσεις στη Βουλή! Σιωπή. Το υπουργείο Οικονομικών κωφεύει, παρά το γεγονός ότι (ορθώς) σε άλλες περιπτώσεις μαθαίνουμε άμεσα τα ονόματα των παραβατών. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν τα σουπερμάρκετ στα οποία διαπιστώθηκε απόκλιση των αναγραφόμενων τιμών στα ράφια και των τιμών που χρέωναν. Κι εδώ η «νοθεία των τιμών» ήταν μικρή: Πέντε έως έξι προϊόντα σε σύνολο έξι χιλιάδων, ήτοι ένα τοις χιλίοις.
Αντιθέτως για τα νυχτερινά μαγαζιά, των οποίων οι ιδιοκτήτες θρυλείται ότι έχουν γερές πλάτες στον ανεξαρτήτως χρώματος κρατικό μηχανισμό, επικρατεί μια ιδιότυπη ομερτά. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ σε ποια μαγαζιά πρέπει να πηγαίνει και ποια μαγαζιά δηλητηριάζουν με «μπόμπες» τα νέα παιδιά.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Αδάμ Ρεγκούζας παρακάλεσε τους εν λόγω ιδιοκτήτες να μειώσουν τη νόθευση των ποτών στο 50%. Δεν ξέρουμε, επίσης, αν αυτή η υπόθεση αφορά «ψίχουλα» ή «κοντέινερ», όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του νέου ΣΔΟΕ.
Οι καιροί, όμως, είναι εξαιρετικά πονηροί κι ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά. Ποιοι είναι αυτοί οι μηχανισμοί που προσπερνούν τόσο αδιάφορα και τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Έβερτ και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Τι πλάτες έχουν ώστε να μένουν τόσο καιρό στην αφάνεια; Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται ο Ελληνας πολίτης τη νεόκοπη «Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων» που αντικατέστησε το αμαρτωλό ΣΔΟΕ;
Το υπουργείο Οικονομικών έχει μια ευκαιρία. Να απαντήσει με το «νι και με το σίγμα» στην ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή. Αλλιώς τα ερωτήματα θα γίνουν βεβαιότητες…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30.9.2005