Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πορεύτηκε με αρχές στο δύσκολο τουρκικό και ναρκοθετημένο από εθνικιστές τοπίο.
Η αξιοπιστία στον δημόσιο διάλογο απαιτεί ένα μίνιμουμ αρχών. Οι σημαίες ευκαιρίας μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα βολικές, μακροπρόθεσμα όμως καταλήγουν καταστροφικές. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πορεύτηκε με αρχές στο δύσκολο τουρκικό και ναρκοθετημένο από εθνικιστές τοπίο. Γι΄ αυτό έχει αξιοπιστία, γι’ αυτό μπορεί να λέει ευθαρσώς την άποψή του ακόμη και στην τουρκική τηλεόραση. Όχι απλώς ως αρχηγός της Ορθοδοξίας, αλλά ως Πολίτης του Κόσμου που έχει τα δικαιώματα κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο CNN Turk και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο κ. Αλί Μπιράντ προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία. Μίλησε για ζητήματα ταμπού στην Τουρκική κοινωνία και τα είπε σταράτα: «Η ελληνική ομογένεια από 120.000 έφθασε στις 2.000-3.000 (…) Ο Ατατούρκ ήθελε, όσοι ζουν στην Τουρκία -οι Τούρκοι υπήκοοι- να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Εμείς αυτά τα τελευταία χρόνια δεν επωφεληθήκαμε από αυτήν την ισότητα. Μας είδαν ως πολίτες β’ κατηγορίας.»
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήγησε στο CNN τον ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα του τίτλου του. «Οι προκάτοχοί μου τον χρησιμοποιούσαν επί αιώνες, «στη διάρκεια του Βυζαντίου, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετά το ’23» είπε.
«Μόνο στην Τουρκία υπάρχει αντίρρηση από ορισμένους κύκλους αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό προέρχεται από προκατάληψη και όχι από καλή γνώση της Ιστορίας», είπε ο Πατριάρχης, ενώ στον εθνικιστικό τύπο εμφανίσθηκαν άρθρα που απειλούν την τουρκική κυβέρνηση ότι θα «δικαστεί» αν «αναγνωρίσει» στο Πατριαρχείο Οικουμενικό χαρακτήρα.
Η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη ξεκίνησε ένα μεγάλο διάλογο στην γείτονα. Φαίνεται από τα άρθρα που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες στον Τουρκικό Τύπο. Προβλημάτισε. Έκανε ανθρώπους στη γείτονα να αναλογιστούν. Να αλλάξουν μουχλιασμένες θεωρίες με φρέσκια σκέψη. Βοήθησε πολλαπλώς και την ελληνική μειονότητα, αλλά και τους Τούρκους αφού τους ενημέρωσε και τους έκανε να σκεφτούν…
Έπεα…
* «Χάρτες», «πακέτα», «κοινωνικά μερίσματα». Τουλάχιστον ευημερεί η πολιτική μας ορολογία.
* 6,7% η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ωχ! Aρχισαν και οι παροχές των ψηφοφόρων…
* Από Δευτέρα κάτι αλλάζει στα ΑΕΙ. Πριν οι πανεπιστημιακοί δεν δούλευαν εργαζόμενοι, τώρα θα συνεχίσουν να μη δουλεύουν απεργώντας.
* Έχουν δίκιο πάντως. Τα 1.200 ευρώ ως πρώτος μισθός δεν καλύπτει ούτε τα αεροπορικά εισιτήρια για να πετάγονται στο μάθημα.
* Με τόσους σταρ που είδαμε να υπογράφουν ως εθελοντές για την Ολυμπιάδα, μάλλον θα καλύφθηκαν οι θέσεις. Οπότε εμείς περισσεύουμε;
* «Είμαστε σε πόλεμο γι’ αυτά που Ο Μπιν Λάντεν και οι οπαδοί του έκαναν πριν 2 χρόνια» ήταν η ευφυής δήλωση του Αμερικανού Προέδρου στο «ground zero». Συγκλονιστικό! Μόνος του το σκέφτηκε ή του το σφύριξε ο Ντικ Τσέϊνι;
* Καλό: Ένα νέο νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια επιτρέπει και στους παράνομους μετανάστες να αποκτούν διπλώματα οδήγησης της Πολιτείας. Και ο Τζέι Λίνο σχολίασε: «Αν μάλιστα οι μετανάστες είναι από την Μέση Ανατολή τους δίνουν ως μπόνους και άδεια πιλότου.»
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14.9.2003