Όσοι ακολουθούν την αδιάλλακτη γραμμή δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα σχέδιο, ούτε τωρινό ούτε μελλοντικό. Απλώς πιστεύουν πως «πάλι με χρόνια με καιρούς…»
Ο μητροπολίτης Πάφου κ. Χρυσόστομος θεωρεί ότι το σχέδιο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών «αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πολλοί συντάσσονται με την άποψή του. Πιστεύει ότι αν εφαρμοστεί θα συρρικνωθεί ο ελληνισμός της Κύπρου, προφανώς προς όφελος των Τούρκων της νήσου. Υπάρχουν κι άλλοι που πιστεύουν το ίδιο, κι άλλοι που πιστεύουν το αντίθετο. Ο παραλογισμός ξεκινά από μια δήλωση του σεβαστού μητροπολίτη, ο οποίος είπε ότι «προσεύχεται για να φωτίσει ο Θεός τον κ. Ραούφ Ντεκτάς ώστε να απορρίψει το σχέδιο», που θα καταστρέψει τον ελληνισμό.
Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κ. Ντεκτάς δεν καταλαβαίνει και πολλά από Θεία Φώτιση. Αν καταλάβαινε, το Κυπριακό θα λυνόταν από το 1960 και θα ζούσαμε όλοι καλά και οι Κύπριοι (ελληνικής και τουρκικής καταγωγής) καλύτερα. Ο δεύτερος παραλογισμός έγκειται στο εξής: Αν πραγματικά το σχέδιο Ανάν προκρίνει τα τουρκικά συμφέροντα σε βάρος των ελληνικών ο κ. Ντεκτάς μάλλον θα το δεχθεί, ασχέτως από τις προθέσεις της Θείας Πρόνοιας. Αν το σχέδιο προκρίνει τα συμφέροντα των ελληνικών συμφερόντων σε βάρος των τουρκικών, τότε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το απορρίψει και χωρίς τη βοήθεια της Θείας Φώτισης.
Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν τη σκληρή κι αδιάλλακτη γραμμή, συμμερίζονται την ευχή του επισκόπου. Στηρίζουν τις ελπίδες τους στον πάντα αδιάλλακτο Ραούφ Ντεκτάς. Ελπίζουν να απορρίψει το «κακό για την Ελλάδα» σχέδιο Ανάν, ώστε να υπάρξει στο μέλλον ένα «καλό για την Ελλάδα» σχέδιο. Οι ελπίδες αυτές όμως είναι προβληματικές. Γιατί, αν οι Τούρκοι απορρίψουν ένα σχέδιο το οποίο τους ωφελεί, τότε γιατί να δεχθούν ένα μελλοντικό το οποίο θα τους βλάπτει;
Υποψιάζομαι πως όσοι ακολουθούν την αδιάλλακτη γραμμή δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα σχέδιο, ούτε τωρινό ούτε μελλοντικό. Απλώς πιστεύουν πως «πάλι με χρόνια με καιρούς…», ότι δηλαδή ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας. Βέβαια η ιστορία τα τελευταία πενήντα χρόνια το αντίθετο δείχνει, με αποτέλεσμα να χαθούν μοναδικές ευκαιρίες για το Κυπριακό (βλέπε σχέδιο Ατσεσον με το οποίο «μας πρόσφεραν μια πολυκατοικία και ζητούσαν μια γκαρσονιέρα»). Προφανώς η ιστορία είναι ψιλά γράμματα. Σιγά να μην αφήσουν την πραγματικότητα να καταστρέψει ένα θαυμάσιο όνειρο…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23.11.2002