Ένα μήνα μετά την περιοδεία του κ. Καραμανλή στον Αϊ-Στράτη 34 βουλευτές του κόμματος αποφάσισαν να εκθέσουν με τις ενέργειες τους τον πρόεδρό τους…
Πριν μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής έκανε μια μεγάλη κίνηση. Επισκέφθηκε τους τόπους εξορίας των κομμουνιστών στα πέτρινα χρόνια της Ελλάδος, για να αναδείξει το σύγχρονο πρόσωπο της Κεντροδεξιάς παράταξης. Σηματοδότησε εμπράκτως ότι όσα πλήγωσαν τη χώρα στο παρελθόν, ανήκουν πλέον στη σφαίρα μελέτης των ιστορικών. Ξεκαθάρισε ότι το παρελθόν δεν ποδηγετεί την πολιτική πρακτική του παρόντος -ότι είναι χρήσιμο ως διδαχή, αλλά ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε νέο γνώμονα: το μέλλον.
Ένα μήνα μετά την περιοδεία του κ. Καραμανλή στον Αϊ-Στράτη 34 βουλευτές του κόμματος αποφάσισαν να εκθέσουν με τις ενέργειες τους τον πρόεδρό τους. Να τον παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ότι αποζητά την συμφιλίωση μονάχα με τους συμφιλιωμένους. Ότι στο τελευταίο απομεινάρι του Εμφυλίου Πολέμου, η δυνατή και σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να δείξει μεγαθυμία σε μια φούχτα γερόντων που είτε παραπλανήθηκαν είτε εξακολουθούν να παραμένουν πλανώμενοι.
Κανείς δεν μίλησε απ’ Αριστερά για την επιστολή των 34 βουλευτών της Ν.Δ. περί απαγόρευσης της επίσκεψης Σλαβομακεδόνων προσφύγων στον τόπο που γεννήθηκαν. Πώς να μιλήσουν εξάλλου επίσημα; Το ΚΚΕ έχει λερωμένη τη φωλιά του στο θέμα του Μακεδονικού. Αλλά… Μπορεί επίσημα να υπήρξε σιωπή, πολλοί όμως αριστερής ιδεολογικής καταγωγής ξανάνιωσαν τα ρίγη του «Δεξιού συνδρόμου», αυτά που η ηγεσία της ΝΔ φιλότιμα πασχίζει να αποδιώξει. Είναι πολλοί οι Αριστεροί που σκέφτηκαν και το ψιθύρισαν στα καφενεία της Δυτικής Μακεδονίας ότι «η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Ξέρω. Από κει είμαι. Το άκουσα…
Το παραπάνω συμβάν είναι ένα από τα πολλά που αθόρυβα υποσκάπτουν την στρατηγική της φιλελεύθερης παράταξης. Το βλέπουμε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπου οι εκπρόσωποι της παράταξης ασπάζονται αριστερότερες του ΚΚΕ θέσεις. Όπου παρατηρείται πολλές φορές να φορούν φιλελεύθερο προσωπείο οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και να εμφανίζονται με πιο δεξιές προτάσεις στα θέματα απελευθέρωσης των αγορών από τους φιλελεύθερους συνδικαλιστές. Το είδαμε και στο θέμα της προεδρολογίας που άκαιρα και άσκοπα άνοιξαν κάποια στελέχη της Ν.Δ. Το τελευταίο βέβαια διογκώθηκε και για δύο άσχετους λόγους: την ειδησεογραφική ξηρασία των ημερών και το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που διαθέτει η κεντροαριστερά στη χώρα. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα αγκάθι στην επικοινωνιακή στρατηγική της Ν.Δ.
Απομένουν περί τους εννιά μήνες μέχρι τις εκλογές. Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκαθαρισμένη. Αποτελεί ένα κόμμα σύγχρονο και φιλελεύθερο. Το τελευταίο για πολλά μεσαία στελέχη της κεντροδεξιάς είναι κάτι σαν διακοσμητικό για να γίνει ελκυστικό το πακέτο. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ο φιλελευθερισμός αποτελεί την ουσία των σύγχρονων κομμάτων. Μέχρι και ο Σρέντερ και οι σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας το κατάλαβαν και προσαρμόζουν την κυβερνητική τους πολιτική, προς εκεί που παλιά χλεύαζαν. Και φιλελευθερισμός σημαίνει πρώτα απ’ όλα «φίλος της ελευθερίας». Όταν αυτό γίνει πίστη και οδηγός των στελεχών πέριξ της Ρηγίλλης, τότε η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτε να φοβάται στις εκλογές. Και κυρίως: μετά τις εκλογές…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17.8.2003