Τραμπούκοι, μέλη του ΚΚΕ, ματαίωσαν την διάλεξη του Γάλλου συγγραφέα κ. Στεφάν Κορτουά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Αναμενόμενο ήταν. «Η Μαύρη βίβλος του Κομμουνισμού» είναι κόκκινο πανί για τα σταλινικά απολιθώματα της χώρας. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η σιωπή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ήταν δεδομένο ότι το ΚΚΕ θα αντιδρούσε στην πρόσκληση για να μιλήσει ο Γάλλος συγγραφέας κ. Στέφαν Κουρτουά. Λίγοι φανταζόταν ότι θα επενέβαινε λογοκριτικά για να σταματήσει μια πανεπιστημιακή εκδήλωση, σε ένα χώρο όπου η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών υποτίθεται ότι προστατεύεται νομικά. Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι ο τραμπουκισμός του ΚΚΕ πέρασε αλώβητος στη δημοκρατική μας χώρα. Με την τιμητική εξαίρεση των αρθρογράφων της «Ελευθεροτυπίας» κ. Σήφη Πολυμίλη και Γ. Καρελιά ουδείς διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτή την προσβολή του πανεπιστημιακού ασύλου. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα κόμματα, ούτε καν οι πανεπιστημιακοί. Έστω για τα μάτια του κόσμου…
Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Το 1997 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού» (στα ελληνικά εκδόσεις «Εστία», 2001). Το βιβλίο, επιμέλεια του οποίου είχε ο κ. Στέφαν Κουρτουά, είναι ένα συλλογικό έργο Γάλλων δημοσιογράφων και ιστορικών. Θα μπορούσε να ονομαστεί η εγκυκλοπαίδεια των κομμουνιστικών εγκλημάτων στα 70 χρόνια που κυριάρχησε στην ΕΣΣΔ και σε κάποια άλλα μέρη του κόσμου. Όπως είναι φυσικό ένα τέτοιο βιβλίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Κυρίως στη Γαλλία και δευτερευόντως στην Ελλάδα όταν μεταφράστηκε. Η Liberation έγραψε ότι αποτελεί τον «πρώτο σφαιρικό επιστημονικό απολογισμό του κομμουνισμού». Η Wall Street Journal το χαρακτήρισε «αριστοτεχνικό έργο, ντοκουμενταρισμένο και νηφάλια γραμμένο». Το επίσημο όργανο του ΚΚΕ το βάφτισε «εμετικού αντικομμουνισμού το ανάγνωσμα» («Ριζοσπάστης 22.2.2002).
Με την έκδοση του βιβλίου το ΚΚΕ ακολούθησε την προσφιλή τακτική του. Τον τραμπουκισμό. Κατ’ αρχήν λεκτικό. Οι δύο στρατευμένοι ποιητές του κ.κ. Γιώργος Κακουλίδης και Ηλίας Λάγιος επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο κ. Ριχάρδο Σωμερίτη (έγραψε το επίμετρο της ελληνικής έκδοσης) με χείριστους χαρακτηρισμούς. Αναδημοσιεύουμε τη χυδαιότητα: «Χαιρόμαστε, σημειολογικά, διότι την ελληνική έκδοση της επαίσχυντης Βίβλου προλογίζει το δημοσιογραφικό άθυρμα, το αλαλάζον κύμβαλο της Νέας Τάξης, Ριχάρδος Σωμερίτης. Απολογητής και προασπιστής πάσης χυδαίας επίθεσης της σύγχρονης κτηνωδίας». Οι δύο κατά Ριζοσπάστη «γνωστοί ποιητές» δεν μπήκαν καν στον κόπο να ξεφυλλίσουν το βιβλίο πριν του επιτεθούν. Ο κ. Σωμερίτης δεν προλόγισε τη «Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού». Το επίμετρο έγραψε.
Την περασμένη Παρασκευή το «Πανεπιστήμιο Μακεδονία» διοργάνωσε ένα αξιόλογο συνέδριο με τίτλο «Ενθυμούμενοι τον κομμουνισμό, γιορτάζοντας τα 15 χρόνια Δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο επιμελητής της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού» κ. Στέφαν Κουρτουά. Μια ομάδα μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εισέβαλαν στο χώρο του συνεδρίου και με πανό και συνθήματα απέτρεψαν την διεξαγωγή του. Προς δόξα του ακαδημαϊκού ασύλου το συνέδριο σταμάτησε, μεταφέρθηκε σε κοντινό ξενοδοχείο. Προς δόξα της ακαδημαϊκής ακεραιότητας ο καθηγητής του Αριστοτελείου και βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης δήλωσε ότι το συνέδριο είναι άκρως επικίνδυνο για την σωστή σκέψη! Προς δόξα όλων των κομμάτων της χώρας δεν αντέδρασε κανείς. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι σε θέματα «σωστής σκέψης» κυβερνά εδώ και χρόνια το ΚΚΕ.
Πριν δύο εβδομάδες ακροδεξιοί τραμπούκοι προσπάθησαν να σταματήσουν το συνέδριο του κόμματος «ουράνιο Τόξο» στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης Ζιώγας. Καλά έκαναν. Σε θέματα λόγου, άσχετα με το τι εκφέρει κανείς, πρέπει να υπάρχει απεριόριστη ανοχή. Την Παρασκευή τραμπούκοι της Αριστεράς κατάφεραν να σταματήσουν ένα πανεπιστημιακό συνέδριο. Γι’ αυτό θα διαμαρτυρηθεί κανείς;
Η δημοκρατία του ΚΚΕ επί το έργον: Κατάφεραν να σταματήσουν ένα πανεπιστημιακό συνέδριο διότι όπως δήλωσε ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης ήταν επικίνδυνο για τη σωστή σκέψη!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8.6.2004