Κανείς δεν είναι σίγουρος από που και πως ο παγκόσμιος πλέον όρος Ο.Κ. (οκεϊ) έχει ξεκινήσει…
Η Μ. Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυο χώρες που χωρίζονται από την ίδια γλώσσα. Τζόρτζ Μπέρναρ Σο (Ιρλανδός συγγραφέας) (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη)
Κανείς δεν είναι σίγουρος από που και πως ο παγκόσμιος πλέον όρος Ο.Κ. (οκεϊ) έχει ξεκινήσει. Κάποιοι ισχυρίζονται πως πρώτοι οι έλληνες ναυτικοί που μπαρκάριζαν σε αμερικάνικα λιμάνια σύμπτυξαν το «Όλα Καλά» στα αρχικά ΟΚ. Όσο κι αν μας κολακεύει αυτή η ερμηνεία μάλλον δεν είναι ορθή. Δεν υπήρχε κατ’ αρχήν κανένας λόγος να περικόψουν τις λέξεις (κατά το αμερικανικό πρότυπο) οι έλληνες ναυτικοί. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι προέρχεται από την ινδιάνικη λέξη «οκέχ» που σημαίνει «εντάξει». Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως είναι τα αρχικά των λέξεων «Open Key», την ορολογία του χρησιμοποιείται από τους τηλεγραφητές να υποδηλώσει ότι όλα είναι έτοιμα για μετάδοση του τηλεγραφήματος. Το πρόβλημα σ’ αυτή την εξήγηση είναι πως το ΟΚ εμφανίζεται τυπωμένο το 1839 ενώ το πρώτο τηλεγράφημα εστάλη το 1844. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από τα μπισκότα «Ο.Κ.» της εταιρίας «Ο. Kendall & Sons» που μοιραζόταν στον αμερικανικό στρατό και ήταν εξαιρετικά αγαπητά στους στρατιώτες.
Ο καθηγητής γλωσσολογίας Aλεν Ριντ, που έφυγε σε ηλικία 96 ετών την περασμένη εβδομάδα, ξόδεψε πολλά χρόνια από την ζωή του για να ανακαλύψει τις ρίζες του «ΟΚ». Σε μια σειρά άρθρων που δημοσίευσε την περίοδο 1963-64 στο περιοδικό «American Speech» τεκμηρίωσε με πολλές αποδείξεις μια άλλη ερμηνεία προέλευσης της περίεργης λέξης, η οποία οφείλεται στην …ανορθογραφία. Την Τρίτη 23 Μαρτίου 1839 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Boston Morning Post» για πρώτη φορά το «Ο.Κ.» που ήταν το ανορθόγραφο «oll korrect» του «all correct», «όλα σωστά».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 20.10.2002