Η επανίδρυση της Αντιτρομοκρατικής κατέληξε σε περισσότερα έξοδα για τον φορολογούμενο και σε μηδενικά αποτελέσματα.
Είναι αλήθεια πως οι τρομοκράτες έχουν πάντα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Αυτοί αποφασίζουν πού και πότε θα χτυπήσουν, κάτι που κάνει τη δουλειά της αστυνομίας πιο δύσκολη. Είναι αλήθεια, επίσης, πως οι τρομοκράτες κινούνται στο σκοτάδι της ανομίας, ενώ η αστυνομία πρέπει να κινείται στο φως του νόμου και της τήρησης κανόνων. Ολα αυτά είναι γνωστά, ίσχυαν και ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό πάντα οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες είναι πολυπληθέστερες των τρομοκρατών, καλύτερα χρηματοδοτημένες με μέσα και εργαλεία που οι παράνομοι δεν μπορούν να έχουν.
Μιλώντας για πολυπληθέστερες υπηρεσίες, το ερώτημα είναι πόσοι περισσότεροι χρειάζονται; Κανείς δεν ξέρει, απλώς μπορούμε να εικάσουμε σε σχέση με το παρελθόν. Χθες, ο γνωστός αστυνομικός συντάκτης κ. Πάνος Σόμπολος μάς έδωσε από το Mega ένα εκπληκτικό στοιχείο: το 2004 δούλευαν στην Αντιτρομοκρατική 360 άτομα και σήμερα είναι 504. Δηλαδή, η δύναμη αυξήθηκε κατά 40%, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα αποτελέσματα. Το αστείο, δε, είναι ότι μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η αντίληψη που υπήρχε στην κυβέρνηση είναι πως «με την τρομοκρατία ξεμπερδέψαμε».
Παρ’ όλα αυτά, η επανίδρυση της Αντιτρομοκρατικής (οι άνδρες της οποίας αμείβονται με πλουσιοπάροχα επιδόματα) κατέληξε σε περισσότερα έξοδα για τον φορολογούμενο και σε μηδενικά αποτελέσματα. Κι αυτό διότι πολλοί στην κυβέρνηση είδαν στο σύνθημα της «επανίδρυσης» ευκαιρίες τακτοποίησης ημετέρων και όχι εύρυθμης λειτουργίας μιας υπηρεσίας. Δεν ήταν η «αναβίωση του κράτους της Δεξιάς», όπως ανοήτως ισχυρίζονται κάποιοι του ΠΑΣΟΚ, ήταν κάτι χειρότερο. Αναβίωση της ρουσφετολογίας ακόμη κι εκεί που έτεινε να εκλείψει.
Το πρόβλημα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. ήταν οι ασφυκτικές πιέσεις από τη βάση για «τα δικά μας παιδιά». Σ’ αυτές τις πιέσεις πολλοί υπουργοί ενέδωσαν, με αποτέλεσμα να διογκώσουν το κράτος και ταυτόχρονα, να το κάνουν πιο αναποτελεσματικό. Αντί να διορθώσουν τα πολλά στραβά που κληρονόμησαν από το ΠΑΣΟΚ, άρχισαν να ξηλώνουν κι εκείνες τις νησίδες αποτελεσματικότητας που υπήρχαν. Ετσι, όμως, τα προβλήματα, αντί να λύνονται άρχισαν να διογκώνονται. Κάτι που το πληρώνει πολιτικά η κυβέρνηση και συνολικά ο τόπος.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.6.2009