To κυπριακό είναι δύσκολο θέμα. Έχει τόση ιστορία πίσω του, τόσες συμφωνίες, τόσα ψηφίσματα, τόσα δάκρυα, τόσες ελπίδες και τόσες διαψεύσεις ώστε πρέπει να θαυμάζει κανείς εκείνους που το κατέχουν σε τόσο βάθος ώστε μπορούν να τοποθετηθούν ρίχνοντας έστω μια φευγαλέα ματιά στις 157 σελίδες του σχεδίου Ανάν.
Η αλήθεια είναι πως το κυπριακό είναι δύσκολο θέμα. Έχει τόση ιστορία πίσω του, τόσες συμφωνίες, τόσα ψηφίσματα, τόσα δάκρυα, τόσες ελπίδες και τόσες διαψεύσεις ώστε πρέπει να θαυμάζει κανείς εκείνους που το κατέχουν σε τόσο βάθος ώστε μπορούν να τοποθετηθούν ρίχνοντας έστω μια φευγαλέα ματιά στις 157 σελίδες του σχεδίου Ανάν. Το ΚΚΕ βέβαια και μερικοί άλλοι τοποθετήθηκαν πριν καν επιδοθεί το σχέδιο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Το ΚΚΕ δεν ήταν εκείνο το κόμμα που διοργάνωσε αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου το συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας – όχι της κανονικής που είχε 2.000 νεκρούς αλλά της μελλοντικής – που θα ερχόταν με την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν; Το ΚΚΕ, βέβαια, ήταν πάντα προχωρημένο κόμμα. Εδώ ξέρει πως θα είναι το τέλος της Ιστορίας (έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη), στις λεπτομέρειες της (Αφγανιστάν, Κυπριακό κ.λ.π.) θα κολλούσε;
Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι και οι συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ βουλευτές κατέχουν πολλά περισσότερα απ’ όσα εμείς οι κοινοί θνητοί γνωρίζουμε. Για παράδειγμα: όλοι είδαμε την περασμένη Δευτέρα τον ειδικό απεσταλμένο του κ. Κόφι Ανάν να παραδίδει την πρόταση του ΟΗΕ στον κ. Κληρίδη. Την ίδια μέρα, όπως μας ενημέρωσαν οι πρεσβευτές Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας παρέλαβαν το σχέδιο.
Οφθαλμαπάτη! «Η Λ. Κανέλλη στην τοποθέτησή της», γράφει ο χθεσινός Ριζοσπάστης, «είπε η ελληνική κυβέρνηση είχε στα χέρια της το σχέδιο από τις 13 Αυγούστου, αλλά δεν κάλεσε κανένα κόμμα για ενημέρωση…»
Το παράδοξο είναι πως το ίδιο ισχυρίζεται και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Σοκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος αν και δεν είναι κομμουνιστής (για να γνωρίζει περισσότερα από τον μέσο πολιτικό) κατηγόρησε προχθές τον ΟΗΕ ότι «διοχέτευσε στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις και ότι έγιναν διορθώσεις σύμφωνα με τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Βέβαια ο κ. Γκιουρέλ κατηγορήθηκε από όλο τον τουρκικό Τύπο ως συνωμοσιολόγος. «Φεύγοντας έγινε γεράκι», γράφει η Μιλλιέτ και αναφέρει ότι ο κ. Γκιουρέλ έκανε λόγο για συνωμοσίες. «Ντροπή», είναι ο τίτλος της Σαμπάχ και σχολιάζει ότι ο κ. Γκιουρέλ που δεν έχει πια τίποτα να κάνει, έκανε δηλώσεις και μίλησε για «συνωμοσίες».
Προφανώς δεν ήξεραν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι. Δεν ρώταγαν την κ. Κανέλλη, για να μάθουν κι ακριβείς ημερομηνίες;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16.11.2002