Βάζω στοίχημα ότι ο νόμος 3037/2002 δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί. Αν εφαρμόζεται, θα πρέπει κάποιος να με συλλάβει, επειδή χρησιμοποιώ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου μου για να βάλω στοίχημα…
Το ευτύχημα είναι πως η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή στην ανοησία, απ’ ότι στα τυχερά παίγνια. Αν ποινικοποιηθεί και η ηλιθιότητα σ’ αυτόν τον τόπο (η οποία σημειωτέον καταστρέφει περισσότερα σπίτια απ’ όσα τα «φρουτάκια») η μισή κυβέρνηση θα ήταν μέσα. Σίγουρα οι κ.κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Γιώργος Ανωμερίτης οι οποίοι συνυπογράφουν τον πλέον εξωφρενικό (σε μέγεθος ανοησίας) νόμο από την σύσταση του ελληνικού κράτους κι εντεύθεν.
Ο νόμος λοιπόν 3037/2002 ρητά αναφέρει πως οιοσδήποτε έχει, οποιοδήποτε ηλεκτρονικό παιγνίδι εγκατεστημένο σε ηλεκτρονική συσκευή (υπολογιστής, κονσόλα παιγνιδιών, κινητό τηλέφωνο κ.λ.π.) είτε σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό χώρο μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση τριών μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! Δεν είναι υπερβολή. Από 30.7.2002 όλοι ανεξαιρέτως οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων (που έχουν ενσωματωμένα παιγνίδια) είναι παράνομοι!
Ήδη στο εξωτερικό μας κάνουν πλάκα. «Για γέλια», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο η δικτυακή υπηρεσία του BBC: «Στην Κίνα απαγορεύεται η πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους με πολιτικό περιεχόμενο, κάποιες άλλες χώρες απαγορεύουν τη σύνδεση σε sites με σεξουαλικό περιεχόμενο και στην Ελλάδα είναι παράνομο να χρησιμοποιείς υπολογιστές και “πλεϊστέσιον” για να παίζεις παιγνίδια».
«Η χρήση του “Γκέιμ Μπόι” στην Ελλάδα, οδηγεί στη φυλακή», σαρκάζει στον τίτλο άρθρο του περιοδικού «Businessweek». Μόνο που μετά σοβαρεύει και προβοκάρει (δυστυχώς δικαίως) τον ελληνικό τουρισμό: «Χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα αγνοούν ότι κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα και μακρόχρονη φυλάκιση επειδή είναι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων ή φορητών ηλεκτρονικών παιγνιδιών…»
Γιατί όμως συντάχθηκε, κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία ένας τόσο εξόφθαλμα ανόητος νόμος;
Ο 3037/2002 δείχνει για μια ακόμη φορά όλες τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Ένας παντελώς άσχετος με την νέα πραγματικότητα υφυπουργός Οικονομικών (Απόστολος Φωτιάδης) λαμβάνει εντολή (την εποχή που οργίαζε η σκανδαλοθηρία για τα «φρουτάκια») από ένα πανικόβλητο πρωθυπουργό να κάνει κάτι για να αποτρέψει τον παράνομο τζόγο.
Αυτός αναθέτει τη δουλειά στους εξίσου άσχετους γραφειοκράτες του ΥΠΕΘΟ, οι οποίοι βρίσκουν τη θαυματουργή λύση στο αιώνιο πρόβλημα του τζόγου: Επειδή δυνητικά κάθε παιγνίδι υπολογιστή μπορεί να γίνει τυχερό, απαγορεύουν γενικώς τα παίγνια.
Φτιάχνουν ένα σχέδιο νόμου στο ποδάρι, βάζουν μια γενική διάταξη συνολικής απαγόρευσης κι όποιον πάρει ο (θεσμοθετημένος) χάρος.
Το νομοσχέδιο περιφέρεται για υπογραφές σε πέντε υπουργούς (που είναι αμφίβολο αν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή του γραφείου τους σαν κάτι περισσότερο από πορτατίφ) και φυσικά υπογράφεται. Πάει στους μπαϊλντισμένους να ψηφίζουν νομοσχέδια επί νομοσχεδίων βουλευτές -ας μην ξεχνάμε: προχθές κατατέθηκαν από τον κ. Βενιζέλο 39.440 λέξεις για το ποδόσφαιρο!- και φυσικά κανείς δεν το διαβάζει.
Ψηφίζεται εν χορδαίς και τυμπάνοις και τώρα καλούνται οι διωκτικές αρχές να συλλάβουν περί τα 5 εκατομμύρια έλληνες που κατέχουν υπολογιστές, κονσόλες, κινητά τηλέφωνα κ.λ.π. Φυσικά, η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη: θα την πληρώσουν μερικά άτομα – η πρώτη δίκη ορίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη – και μετά ο νόμος θα γίνει ανενεργός (σαν τα πολλά ανεφάρμοστα απολιθώματα που περιλαμβάνονται στην νομοθεσία μας), ευτελίζοντας για μια ακόμη φορά την ελληνική πολιτεία και της δημοκρατική διαδικασία.
Μια ελπίδα υπάρχει. Να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου 3037/2002 από το άρθρο 5, το οποίο προβλέπει: «αν διαπιστωθεί η διεξαγωγή ή εγκατάσταση απαγορευμένου, κατά τις διατάξεις των προηγουμένων άρθρων παιγνίου, επιβάλλεται πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ για κάθε μηχάνημα παιγνίου και οριστική αφαίρεση της αδείας λειτουργίας της επιχείρησης». Δεδομένου ότι το Δημόσιο αρχίζει να γεμίζει υπολογιστές PC (τα οποία στο λειτουργικό τους έχουν Windows με ηλεκτρονικές πασιέντζες) ζητείται εισαγγελέας να επιβάλλει οριστική άδεια αφαίρεσης λειτουργίας της κυβέρνησης.
Όσο για το πρόστιμο των 10.000 ευρώ ανά μηχάνημα, θα το πληρώσουμε (όπως πάντα) εμείς οι φορολογούμενοι…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8.9.2002