Μια φάρσα στο διαδίκτυο για τη σχέση πεολειχίας και καρκίνου του μαστού έγινε μέγα θέμα στα κανάλια.
Τον Μάιο του 1999 είχε γίνει μια μάζωξη δημοσιογράφων στο «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» για να συζητήσουμε την κάλυψη του πολέμου που μαινόταν στην Γιουγκοσλαβία. Η συζήτηση αν και έντονη ήταν πολιτισμένη. Αφέθηκαν, βέβαια, οι γνωστές αιχμές περί «πατριδοκάπηλων» και «μειοδοτών» αλλά η πιο ψύχραιμη τοποθέτηση ήταν του αρχισυντάκτη του Βήματος κ. Ι. Πρετεντέρη ο οποίος τότε είπε: «Ο ελληνικός Τύπος στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ήταν απλώς τραγικά ανεπαρκής, όπως είναι ανεπαρκής στο τροχαίο που γίνεται στους δρόμους, ή στην καταγραφή του ντέρμπι της Κυριακής. Πας στο γήπεδο, διαβάζεις την άλλη μέρα τις εφημερίδες και λες “καλά. Θα είχα πάει σε άλλο ματς”. Σε μια μείζονα κρίση απλώς, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία αυτή η ανεπάρκεια πήρε μείζονες διαστάσεις.» (Τα πρακτικά υπάρχουν και σε βιβλίο: «Τα ΜΜΕ και ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο», επιμέλεια Αννα Παναγιωταρέα, εκδόσεις Παρατηρητής, 2000).
Θυμήθηκα αυτή την κουβέντα διαβάζοντας το γλαφυρό κείμενο του συναδέλφου κ. Δ. Δημητριάδη στο το portal του ραδιοσταθμού Flash, σχετικά με μια «είδηση», η οποία έγινε μέγα θέμα στα ελληνικά κανάλια. Κάποια, απ’ αυτά μάλιστα έκαναν συζητήσεις και γκάλοπ στο δόμο επ’ αυτού του θέματος. Την αντιγράφω:
«Κι όμως: Σε έρευνα του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου North Carolina State University, το πόρισμα είναι ξεκάθαρο: Ενδεδειγμένος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος να προσβληθεί μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού, είναι η κατάπωση σπέρματος κατόπιν πεολειξίας, ενδείκνυται δε να λαμβάνει χώρα 1-2 φορές εβδομαδιαίως!
»Ο,τι καλύτερο για τους άντρες, εν ολίγοις. Προφανώς και για τις γυναίκες, αλλά, θέλουμε να πιστεύουμε, ό,τι καλύτερο για τους άντρες. Ειδικότερα για άντρες φοιτητές πανεπιστημίου που κάνουν φάρσες. Και σίγουρα ό,τι χειρότερο για τους καταναλωτές ειδήσεων. Τι άλλο έχουμε ακούσει και πιστέψει, που με μία μόνο κίνηση θα μπορούσε να έχει αποσαφηνιστεί; Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία φάρσα ενός μήνα;
»Το άρθρο, αναφέρεται σε υποτιθέμενη έρευνα του εν λόγω πανεπιστημίου. Ο επικεφαλής της σχολής B. J. Sooner (ελεύθερη μετάφραση -πεολειξία- σύντομα b.j. – blowjob) μας μεταφέρει το αποτέλεσμα που έχει φέρει στην επιφάνεια η έρευνα που διεξήχθη από την κα Inserta Shafteer (ελεύθερη μετάφραση – Βάλτε Κοντάρογλου) χωρίς να πάρει μέρος στα πειράματα η ίδια (επιδιώκοντας δε να το κάνει πράξη σε ημερήσια βάση). Σοβαρό και αληθοφανές, το πόρισμα του ήταν ένα – γυναίκες του κόσμου ενωθείτε, άντρες του κόσμου ξεκουμπωθείτε.
»Ως εδώ όλα καλά. Το άρθρο, που πρωτοκυκλοφόρησε στο Internet πριν από ένα μήνα, είχε ένα εκατομμύριο επισκέπτες ημερησίως! Είχε δημοσιευθεί σε απομίμηση σελίδας του CNN στην προσωπική σελίδα ενός φοιτητή! Το άρθρο έκανε πάταγο και το CNN κινήθηκε νομικά προκειμένου να αφαιρεθούν οι όποιες αναφορές στο δίκτυό του. Το ίδιο και το Associated Press, το ίδιο και το πανεπιστήμιο.
»Στην Ελλάδα όμως όχι. Τουλάχιστον δύο κανάλια έπαιξαν την είδηση Πέμπτη και Παρασκευή ως “ιατρικό θέμα” χωρίς να ελέγξουν την πηγή τους, όπως πολύ εύκολα θα μπορούσαν αν πράξουν (CNN, Associated Press, North Carolina State University) ή ακόμα κάνοντας μια απλή ερώτηση σε μία μηχανή αναζήτηση του διαδικτύου. Εκεί θα ανακάλυπταν ότι η φάρσα είναι ενός μήνα, και ότι ήδη υπάρχουν καταχωρήσεις και σχόλια σχετικά με την επιτυχία του αστείου.
»Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται μία υγιής δόση επιφύλαξης σε οτιδήποτε κυκλοφορεί στο internet. Σε περίπτωση που υπάρχει αυτό, μία ήρεμη και λογική αναζήτηση ως συνήθως φέρνει στην επιφάνεια την αλήθεια. Αυτό προφανώς δεν πρέπει να πάει στο άλλο άκρο, αυτό της καχυποψίας. Να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι δεν μπορούμε να πιστεύουμε ό,τι μας λένε…»
Η αλήθεια είναι πως όταν τα ελληνικά ΜΜΕ δεν μπορούν να χειριστούν επαρκώς μια ιατρική είδηση, πως περιμένουμε να έχουμε καλή κάλυψη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ή στο Ιράκ; Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι «γκάφες», στην κάλυψη των γεγονότων. Σοβαρότερο είναι το γεγονός πως κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί. Ούτε καν η ΕΣΗΕΑ. Ούτε τα κανάλια που μετέδωσαν την τρομερή αυτή είδηση. Διότι διάψευση μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πουθενά…
Η μαϊμού σελίδα του CNN που έγινε πρώτο θέμα στα κανάλια….
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 11.11.2003