Είναι διάχυτη η αίσθησή ότι οι δημοσιογράφοι όλον αυτόν τον καιρό, δεν δημοσιογραφούσαν. Διαδήλωναν.
Η ερώτηση στα αγγλικά του έλληνα δημοσιογράφου ακούστηκε καθαρά, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Τόνι Μπλέρ ανέβαινε τα σκαλιά του Ζαππείου:
«Πως νιώθετε κ. Μπλέρ που σκοτώσατε μωρά στον πόλεμο του Ιράκ;». Αυτή, είναι η τυπική ερώτηση των διαδηλωτών. Απευθύνθηκε για πρώτη φορά στους βετεράνους που επέστρεφαν από το Βιετνάμ, την δεκαετία το ’70. Ακούστηκε προτελευταία από νεαρή ακτιβίστρια έξωθεν του ξενοδοχείου «Πάλεσταιν» της Βαγδάτης. Ακούστηκε και χθες έξω από το Ζάππειο.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το «Πως νιώθετε κ. Μπλέρ που σκοτώσατε μωρά στον πόλεμο του Ιράκ;» είναι μια θεμιτή ερώτηση. Όλες οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων είναι θεμιτές. Αλλά πάλι, πόσο σοβαρή είναι; Όχι για ένα διαδηλωτή, αλλά για ένα δημοσιογράφο. Διότι τι είδηση περίμενε να ακούσει; «Υπέροχα»;
Είναι διάχυτη η αίσθησή ότι οι δημοσιογράφοι όλον αυτόν τον καιρό, δεν δημοσιογραφούσαν. Διαδήλωναν. Οι συντάκτες του υπουργείου Αμύνης πήγαν σε συνέντευξη του ΝΑΤΟ για να παραδώσουν κείμενο διαμαρτυρίας! Κάποιοι άλλοι μποϊκοτάρισαν συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Τζον Μέιτζορ κι ένας διαδήλωσε στα σκαλιά του Ζαππείου. Και, φυσικά, αφού όλοι μαζί διαδηλώναμε, φτιάξαμε το κλίμα της Βαγδάτης Στάλιγκραντ, για να υπάρξει τελικά το Βατερλό της ελληνικής δημοσιογραφίας. Οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν ήλπιζαν απλώς ότι ο ιμπεριαλισμός θα φάει τα μούτρα του στο Ιράκ. Πολεμούσαν γι’ αυτό.
Προφανώς ακολούθησαν όλοι την προτροπή του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το οποίο στις 11 Φεβρουάριου έβγαλε ανακοίνωση και ζητούσε «Να οργανωθούν με ευθύνη των εκπροσώπων των συντακτών συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας όπου οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι κάθε μέσου ενημέρωσης θα συζητήσουν για την απειλή του πολέμου και θα αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω κοινής δράσης υπέρ της ειρήνης». Προσοχή! Δεν ζητούσε ψυχραιμία κι αντικειμενικότητα στην κάλυψη των δραματικών γεγονότων που ερχόταν, αλλά τους ζητούσε να διαδηλώσουν! «Να αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω κοινής δράσης». Κάποια μέλη τους βρήκαν…
Όταν είχαμε την πρώτη προεδρία, επί Ανδρέα Παπανδρέου, τότε που η ΕΟΚ «ήταν των μονοπωλίων», ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας κ. Γκένσερ: «τι περιμένετε από την ελληνική προεδρία κ. υπουργέ;». «Να τελειώσει…» απάντησε, ο Βαυαρός.
Προφανώς το ίδιο θα επιθυμεί και ο κ. Μπλερ και ο κ. Αθνάρ. Δύο από τους «ανεπιθύμητους» εν Αθήναις. Ο πρώτος ακύρωσε την συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει και ο δεύτερος δεν δέχθηκε Έλληνες δημοσιογράφους. Προφανώς μπούχτισαν, από διαδηλώσεις στη χώρα τους, δεν ήθελαν κι έλληνες δημοσιογράφους να διαδηλώνουν σε συνεντεύξεις τύπου που αφορούσαν (έτσι κι αλλιώς) την διεύρυνση της Ευρώπης. «Και αυτό δεν προσβάλει τους έλληνες δημοσιογράφους;», μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Όσους απέμειναν ναι. Για τους διαδηλωτές δεν γνωρίζω…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17.4.2003