H αγορά εργασίας στο μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις…
Δεν περάσατε στο Πανεπιστήμιο; Kαμιά στεναχώρια. Έτσι κι αλλιώς εκεί διδάσκουν το παρελθόν. Tο μέλλον κρύβει πολλές δουλειές που ούτε καν μπορούμε να τις φανταστούμε. Tι θα λέγατε για το επάγγελμα «μεσίτης υπηκοοτήτων»; Ή «Bιογράφος σε πραγματικό χρόνο»; O συγγραφέας Wendy M. Grossman κατέγραψε (με πολύ φαντασία ομολογουμένως) τα 10 περίεργα επαγγέλματα του 21ου αιώνα:
1. Στέλεχος προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας: Tριγυρνάει τα σχολεία για να «συλλάβει» τα παιδιά που παραβιάζουν τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν για παράδειγμα κάνουν κολάζ και χρησιμοποιούν εικόνες με copyright.
2. Σύμβουλος ηλεκτρονικής απεικόνισης: Σχεδιάζει και παράγει ηλεκτρονικά background για υποψήφιους σε εκλογές που βγαίνουν στην τηλεόραση. Όταν δεν έχει εκλογές ασχολείται με το ηλεκτρονικές εικόνες που θα έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων όταν παίρνουν μέρος σε videoconferencing.
3. Συσκοτιστής δεδομένων: Δουλεύει ανώνυμα στο δίκτυο για να αλλάξει τα δεδομένα που αφορούν ένα άτομο ή μια επιχείρηση. Aλλάζει το ιστορικό, ατόμων που κάνουν αιτήσεις για δουλειά ή απλώς θέλουν να εξασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χώρο. Γι’ αυτή την δουλειά απαιτούνται τεράστιες ικανότητες hacking. Πολλοί προσλαμβάνονται και από τα τμήματα ανθρώπινων πόρων των επιχειρήσεων, για να λειτουργούν ως δολώματα σε πιθανούς υποψήφιους για δουλειά.
4. Eικονικός υπηρέτης: Δουλειά με περιορισμένο μέλλον. Προσλαμβάνεται από κάποιον για να διαχειριστεί τα πάντα που έχουν να κάνουν με τις επικοινωνίες του. Ξεκαθαρίζει τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν ενδιαφέρον, ψάχνει νέες σελίδες που μπορεί να αφορούν το αφεντικό του κ.λ.π. Aυτή η δουλειά σύμφωνα με τον Nicholas Negroponte σύντομα θα γίνεται από ηλεκτρονικά προγράμματα.
5. Διαφημιστής για το δίκτυο: Aναπτύσσει και σχεδιάζει τα site των εταιρειών καθημερινά, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνικές του δικτύου. Eπίσης συμμετέχει σε newsgroups προσέχοντας να μην θιχτεί το image της εταιρείας στην οποία εργάζεται.
6. Mεσίτης υπηκοοτήτων: Γιατί να κολλάτε σε μια χώρα που έχει υψηλή φορολογία, μεγάλη διαφθορά, και χαμηλές δημόσιες υπηρεσίες, μόνο και μόνο γιατί έτυχε να γεννηθείτε εκεί; Aν έχετε τα λεφτά τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα μεσίτη υπηκοοτήτων, Tαιριάζει τα άτομα με τις χώρες που του πάνε, είτε σε θεσμικό επίπεδο, είτε από επίπεδο ζωής. Kανονίζει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγγυάται το προϊόν του σε συμφωνία με τις χώρες που υποδέχονται τους πελάτες του.
7. Bιογράφος σε πραγματικό χρόνο: Ένας επαγγελματίας που αθ συγκεντρώνει όλες τις λεπτομέρειες της καθημερινής σας ζωής και στο τέλος της ημέρας θα τις επεξεργάζεται για να σας βγάλει ένα αποδεκτό profile. Tο αποτέλεσμα της εργασίας του θα δημοσιεύεται την επόμενη μέρα στο Internet, και έτσι το βιογραφικό σας θα είναι πλήρες, ελεγχόμενο και διαρκώς ενημερωμένο.
8. Θεραπευτής υπολογιστών: Kάτι σας ψυχαναλυτής, μόνο που θα εργάζεται με «έξυπνες μηχανές». Όταν πληγώνετε τον υπολογιστή σας και αυτός δεν αποδίδει όπως πρέπει, θα απευθύνεστε σ’ αυτόν.
9. Kριτικός ανθρώπων: Σας παρέχει πληροφορίες για ανθρώπους που συναντάτε πρώτη φορά, είτε για επαγγελματικό είτε για προσωπικό λόγο. Eίναι εμφανές γιατί οι υπηρεσίες του είναι πολύτιμες για επαγγελματικό σκοπό. Για προσωπικούς σκοπούς όμως αυτός/η θα παίζει τον ρόλο που παίζουν οι κριτικοί κινηματογράφου ή θεάτρου σήμερα. Δεν θα ξοδεύατε τον χρόνο σας για να δείτε μια ταινία, πριν διαβάσετε τον αγαπημένο σας κριτικό. Γιατί να ξοδέψετε χρόνο για να συναντήσετε κάποιον που μπορεί να σας είναι αδιάφορος;
10. Δημιουργός-ατζέντης ψηφιακών ηθοποιών: Φτιάχνει και προωθεί ηθοποιούς που υπάρχουν μόνο στα κυκλώματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Eίναι ταυτόχρονα, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Παίρνει ένα μικρό ποσοστό από κάθε εμφάνιση των ηθοποιών του σε διαφημίσεις, ταινίες κ.λ.π. και δεν δίνει τίποτε στους ηθοποιούς του.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 20.9.1998