Μετά τη συνέντευξη του τζούνιορ Μπους το δίλημμα για την ανθρωπότητα είναι απλό. Είναι προτιμότερος ένας γκαφατζής πρόεδρος των ΗΠΑ ή ένας ψεύτης…
«Είναι χειρότερο από έγκλημα. Είναι λάθος»
Antoine Boulay De la Meurthe (Γάλλος Πολιτικός)
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλά στην περίπτωση της αμερικανικής κυβέρνησης γίνονται ενδημικά. Μετά τα «λαθάκια» σχετικά με τις απαγωγές και τους βασανισμούς υπόπτων που η κ. Κοντολίζα Ράις παραδέχτηκε δημόσια και ο κ. Τζορτζ Μπους εξομολογήθηκε στην TV ότι η εισβολή στο Ιράκ βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία!
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο μας είπε ότι δεν είναι ψεύτης, αλλά ανίκανος γκαφατζής. Μας είπε ότι ένας πόλεμος που αναστατώνει τρία χρόνια τώρα την ανθρωπότητα, ένας πόλεμος που μετέτρεψε το Ιράκ σε κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών, ένας πόλεμος που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει σε ολόκληρη τη Δύση οφείλεται στο γεγονός ότι οι αδρά χρηματοδοτούμενες μυστικές του υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν το υγραέριο από το Σαρίν, και το αλουμίνιο από το ουράνιο.
Προσοχή! Δεν μιλάμε για τις μυστικές υπηρεσίες της Μπουργίνα Φάσο, και δεν μιλάμε για πληροφορίες που είχαν σαν αποτέλεσμα ένα τροχαίο ατύχημα. Αναφερόμαστε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι οποίες, αν δεχθούμε την απολογία του τζούνιορ, μας οδήγησαν σε έναν πόλεμο…
Ας πιστέψουμε λοιπόν τον τζούνιορ και ας δεχθούμε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν χειρότερος από έγκλημα. Το πρώτο ερώτημα είναι: ποιος και τι μας προστατεύει από άλλα λάθη στο μέλλον; Πώς διασφαλίζεται ότι η CIA, η NSA κι άλλα περίεργα ακρωνύμια δεν θα μπερδέψουν στο μέλλον τα σώβρακα με τις γραβάτες και δεν φύγουν τίποτε Τόμαχοκ για την Ελευσίνα, όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές υγραερίου;
Το δεύτερο ερώτημα είναι πιο απλό: αν σε τέτοιου μεγέθους ζητήματα, όπως είναι ένας πόλεμος, οι αποφάσεις λαμβάνονται με τέτοια επιπολαιότητα, τι γίνεται με ήσσονος -για την αντίληψη των νεοσυντηρητικών- ζητήματα, όπως είναι οι απαγωγές και οι βασανισμοί κρατούμενων; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Διεθνούς Αμνηστίας», από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά συνελήφθησαν (με νόμιμες και στη συντριπτική πλειονότητα με παράνομες διαδικασίες) 70.000 άτομα, εκ των οποίων συνεχίζουν να κρατούνται -Κύριος οίδε πού!- περί τις 10.000. Αν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν λάθη σε ζητήματα που αφορούν έναν πόλεμο, πόσα «λάθη» αναλογούν στις 70.000 συλλήψεις, για τις οποίες μάλιστα δεν λογοδοτούν πουθενά;
Επειδή, λοιπόν, τα λάθη είναι ανθρώπινα και τα «λάθη» των κυβερνήσεων γίνονται ενδημικά, οι κοινωνίες της Δύσης βρήκαν ένα φάρμακο. Λέγεται Δημοκρατία και βασίζεται πάνω σε κανόνες δικαίου. Αυτοί δεν προέκυψαν ως θέσφατο, δεν ήρθαν γραμμένες σε δυο πλάκες από το όρος Σινά. Προέκυψαν από τη θλιβερή εμπειρία της ιστορίας, όταν οι λαοί της Δύσης μπούχτισαν από τα λάθη και τα «λάθη» των διάφορων τζούνιορ του παρελθόντος. Μετά από πολλές διεργασίες (και άφθονο αίμα) η «επάρατος» αστική κοινωνία κατέληξε σε δικλίδες ασφαλείας, σε κοινοβούλια και δικαστήρια, σε δημόσιες δίκες, ενόρκους και εντάλματα, για να αποφεύγονται τα λάθη και τα «λάθη» των διάφορων τζούνιορ που από τύχη ή περίεργες ερμηνείες του εκλογικού νόμου αναλαμβάνουν τις τύχες των λαών.
Αυτοί οι κανόνες που θεσμοθετήθηκαν και ισχύουν εντός των χωρών της Δύσης πρέπει να γίνουν θεμελιώδης νόμος του παγκοσμιοποιημένου δικαίου. Όχι μόνο για να μην απάγονται ύποπτοι με κουκούλες στο κεφάλι. Αλλά γιατί τα προβλήματα είναι πλέον οικουμενικά. Από την τρομοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών, από το περιβάλλον μέχρι το σύγχρονο δουλεμπόριο, όλα τα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται διεθνείς κανόνες δικαίου να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται να λειτουργήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να προωθηθεί η συμφωνία του Κιότο, να λειτουργήσει ο ΟΗΕ ως παγκόσμιος χωροφύλακας. Ναι, σίγουρα! Αυτές οι διαδικασίες είναι βραχυχρόνια χρονοβόρες και δυσλειτουργικές. Αλλά πάλι, ποιος λέει ότι η Δημοκρατία είναι εύκολη; Αυτό που γνωρίζουμε στα σίγουρα είναι η αποτελεσματικότητά της…
ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Aντε τώρα να δούμε ποιον θα πιστέψει ο κόσμος, μετά τη δημόσια ομολογία του τζούνιορ Μπους για τα λάθη των μυστικών του υπηρεσιών. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εκδίδει πλαστά αμερικανικά χαρτονομίσματα. Το επίσημο βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA χαρακτήρισε «αδιανόητες» τέτοιες ενέργειες και πρόσθεσε ότι η ΛΔ Κορέας «ουδέποτε παρήγαγε πλαστά χαρτονομίσματα ούτε ενεπλάκη σε παράνομες δοσοληψίες». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον καταφεύγει σε ψεύδη και χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος της Βόρειας Κορέας διότι αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για τον πόλεμο στο Ιράκ και τις συνέπειές του, καθώς και εξ αιτίας των καταγγελιών περί βασανιστηρίων σε μυστικές φυλακές.
Οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον βασίζονται σε αποστάτες, τους οποίους το «KCNA» χαρακτήρισε «αποβράσματα». Το μόνο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι αυτούς τους αποστάτες τους χειρίζονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες δεν φημίζονται για τις αληθείς και ακριβείς αναφορές που δίνουν στον προϊστάμενό τους. Αν πιστέψουμε τον προϊστάμενό τους…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16.12.2005