Μια σοβαρή πολιτική για το Εθνικό Τυπογραφείο ξεκινά από την βασική του δουλειά, η οποία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας που δημοσιοποιεί.
Κύριε Παυλόπουλε,
Καλά κι άγια όσα εξαγγείλατε στη χθεσινή σας επίσκεψη στο Εθνικό Τυπογραφείο. Και ο αεροσυμπιεστής χρειαζούμενος είναι και ο ανελκυστήρας στο χώρο του φωτομεταφορείου! Μόνο που το Εθνικό Τυπογραφείο λειτουργεί αντισυνταγματικά. Και να εξηγηθούμε:
Σύμφωνα με το άρθρο 5α. παρ.2 του ελληνικού Συντάγματος «Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»
Αυτή ακριβώς την διάταξη παραβιάζει το Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο είναι κλειδοκράτωρ της βασικής πληροφορίας που παράγει το ελληνικό δημόσιο. Εκδίδει – δημοσιοποιεί (και ηλεκτρονικά πλέον) όλες τις πράξεις τις συντεταγμένης Πολιτείας (νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις κ.λ.π.).
Μόνο που στην χώρα μας αν Έλλην πολίτης θέλει να μάθει τους νόμους και τα διατάγματα του κράτους πρέπει να πληρώσει 1479, 45 ευρώ (ή για να γίνει πιο κατανοητό 504.122 δρχ.) ετησίως! Προσοχή: δεν μιλάμε για έντυπα ΦΕΚ (τα οποία έχουν κόστος χαρτιού εκτύπωσης κ.λ.π.) αλλά για ηλεκτρονικά αντίγραφα, των οποίων το κόστος είναι μηδέν.
Εκτός από αντισυνταγματική η πολιτική του Εθνικού τυπογραφείου είναι και παράλογη. «Aγνοια νόμου δεν συγχωρείται», αλλά για να μάθει κάποιος τον νόμο πρέπει να πληρώνει 1479, 45 ευρώ! Aρα μόνο οι έχοντες και κατέχοντες μπορούν να είναι νομιμόφρονες.
Κύριε Παυλόπουλε,
Μια σοβαρή πολιτική για το Εθνικό Τυπογραφείο ξεκινά από την βασική του δουλειά, η οποία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας που δημοσιοποιεί. Την επιστροφή υπό τύπον πληροφορίας των χρημάτων που ξοδεύουν οι έλληνες πολίτες. Από κει πρέπει αν ξεκινήσετε. Τα ασανσέρ φωτομεταφορείων και οι αεροσυμπιεστές έπονται…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.4.2004