Ο μέγας φόβος της τρομοκρατίας οδηγεί τους Ρώσους να επιθυμούν την επιστροφή σε ένα παρελθόν που σακάτεψε τη χώρα και το λαό της.
«Αυτοί που θυσιάζουν ζωτικές ελευθερίες για να αποκτήσουν λίγη παροδική ασφάλεια δεν τους αξίζει ούτε ελευθερία, ούτε ασφάλεια», είχε διακηρύξει πριν χρόνια ο μεγάλος αμερικανός πολιτικός και διανοητής Βενιαμίν Φραγκλίνος. Πως να πεισθούν όμως για την αξία της ελευθερίας οι Ρώσοι πολίτες, που υπέφεραν και είδαν τόσα από την δράση των Τσετσένων αυτονομιστών; Τα νέα που έρχονται από τη Ρωσία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Προηγήθηκε η δημόσια προπαγάνδα του κ. Πούτιν -τι καλά ήμασταν επί εποχής ΕΣΣΔ!- και τώρα οι Ρώσοι επιθυμούν επιστροφή σε ένα παρελθόν που σακάτεψε τη χώρα και το λαό της. Αντιγράφουμε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Η πλειοψηφία των Ρώσων είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει κάποιες από τις ελευθερίες της και αποδέχεται την απαγόρευση λειτουργίας των ΜΜΕ που τάσσονται κατά του Κρεμλίνου, εάν αυτό θα σήμαινε ότι θα προληφθούν τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο λίγοι πιστεύουν ότι οι αρχές είναι ικανές να σταματήσουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η Ρωσία έχει χτυπηθεί το τελευταίο διάστημα από τρομοκρατικές επιθέσεις, για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί από τις αρχές Τσετσένοι αυτονομιστές. Τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 330 πολίτες, οι μισοί παιδιά, σκοτώθηκαν στην τραγική κατάληξη που είχε η ομηρία μαθητών, γονέων και καθηγητών σε σχολείο του Μπεσλάν της βόρειας Οσετίας.
Η σφυγμομέτρηση που έγινε από το ανεξάρτητο Levada Centre αναφέρει ότι το 60% των ερωτηθέντων είναι έτοιμο να παραχωρήσει κάποιες από τις ελευθερίες, περιλαμβανόμενης της ελευθερίας εργασίας εντός και εκτός Ρωσίας.
Ένα 57% είναι πρόθυμο να αφήσει τις μυστικές υπηρεσίες να υποκλέπτουν ελεύθερα τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να ελέγχουν τα ταχυδρομεία.
Και ένα 59% ανέφερε ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των MME και των πολιτικών κομμάτων τα οποία κατακρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου Πούτιν για την τρομοκρατία.
Μετά από τη σφαγή του Μπεσλάν, ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε να επιλέγει το Κρεμλίνο τους μελλοντικούς περιφερειάρχες και εκτίμησε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι για τις εκλογές στη Δούμα.
Η πρότασή του αυτή προκάλεσε έντονη κριτική από τη Δύση αλλά και μεταξύ των Ρώσων φιλελευθέρων που θεωρούν ότι βλάπτεται η ήδη εύθραυστη δημοκρατία της Ρωσίας.
Όμως μόνο το ένα τρίτο των Ρώσων αντιμετώπισε τις προτάσεις αυτές ως “αποφασιστικές” ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι δείχνουν “πως οι αρχές παρουσιάζουν μια αβεβαιότητα για την εξουσία τους”.
Το Levada Centre ανακοίνωσε ότι στη σφυγμομέτρηση που έγινε από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου πήραν μέρος 1.600 πολίτες από 46 ρωσικές περιοχές και ότι το ποσοστό λάθους της φτάνει στο συν-πλην 3%.»
Το αξιοσημείωτο από το παραπάνω τηλεγράφημα είναι η διάχυτη απελπισία ενός λαού που μεταφυσικά σχεδόν πιστεύει στην ασφάλεια της ανελευθερίας. Ενώ λίγοι πιστεύουν ότι οι αρχές είναι ικανές να σταματήσουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, το 60% περίπου τάσσεται υπέρ των απαγορεύσεων στα ΜΜΕ και δεν έχουν πρόβλημα να υποκλέπτονται οι συνομιλίες τους.
Αυτή η δημοσκόπηση βολεύει μεν τον τσάρο Πούτιν και την γραφειοκρατία που έχει στήσει δεν είναι σίγουρο όμως ότι προοιωνίζει τα καλύτερα για το μέλλον της Ρωσίας. Βέβαια είναι φυσικό μετά από κάθε σοκ τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων οι πολίτες να επιθυμούν την δήθεν «ασφάλεια» ενός απολυταρχικού κράτους. Εδώ ακόμη και στις ΗΠΑ, που έχει μακρά παράδοση φιλελεύθερης διακυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τζον Άσκροφτ σχεδόν ανενόχλητος κάμπτει τους νόμους και το Σύνταγμα, δεν θα νοσταλγήσουν οι Ρώσοι -οι οποίοι στο κάτω-κάτω της γραφής δεν γνώρισαν ποτέ στην ιστορία τους ελευθερία- τα «καλά της ΕΣΣΔ»;
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι όταν οι Ρώσοι δουν τοις πράγμασι και καταλάβουν ότι η ανελευθερία δεν προσφέρει την ασφάλεια που χρειαζόταν, θα είναι αργά. Μπορεί να έχουν χάσει άλλα εβδομήντα χρόνια, όσα περίπου έχασαν και με την κομμουνιστική διακυβέρνηση που τους έπνιγε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 5.10.2004