Θόρυβος. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πρώτη μέρα της δίκης. Όλοι ήταν εκεί για να γκρινιάξουν.
Θόρυβος. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πρώτη μέρα της δίκης. Όλοι ήταν εκεί για να γκρινιάξουν. Οι δημοσιογράφοι για πολλά και κυρίως για την τηλεοπτική κάλυψη. Οι συνήγοροι να διαμαρτυρηθούν για τον αλεξίσφαιρο κλωβό.
Ας τα δούμε όμως ένα-ένα, και κατ’ αρχήν το θέμα του αλεξίσφαιρου παραπετάσματος. Πρωτάκουστο και πρωτόφαντο γεγονός η ύπαρξη αυτού του μέτρου. Πράγματι, «δεν υπήρχε σε άλλες δίκες», όπως ορθώς επεσήμαναν κάποιοι. Μόνο που μοναδική είναι και αυτή η δίκη, και όχι επειδή αφορά την τρομοκρατία. Ποτέ τόσοι πολλοί δεν έκατσαν στο εδώλιο για δολοφονίες τόσων πολλών ανθρώπων. Ποτέ δεν υπήρξαν σε μια αίθουσα τόσα πολλά συγγενικά πρόσωπα θυμάτων. Χωρίς το γυάλινο κλωβό, αν -ω μη γένοιτο- συμβεί κάτι ποιος θα φέρει την ευθύνη; Ο κ. Γιωτόπουλος ή η κ. Ραχιώτης; Μήπως τότε αρχίσει το γαϊτανάκι από την αντίστροφη; Μήπως τότε θα αρχίσουμε να ελεεινολογούμε τις αρχές για τα μέτρα προστασίας που δεν πήραν, ή χειρότερα να συνωμοσιολογούμε, ότι κάποιοι θέλουν να κλείσουν τα στόματα των κατηγορουμένων;
Η ιστορία του κλωβού όμως αποκαλύπτει και κάτι άλλο. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν μέσα σ’ αυτό. Δικαίωμα τους, το οποίο έγινε σεβαστό από το δικαστήριο. Η άρνησή τους όμως δείχνει ξεκάθαρα ότι φαντάζονται τη δίκη ως σκηνή και φροντίζουν για τα σκηνικά της. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο η κρίση των δικαστών -οι οποίοι έτσι κι αλλιώς τους βλέπουν μέσα στον κλωβό- ούτε το τεκμήριο αθωότητας, όσο η εικόνα τους προς τα έξω.
Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και για το θέμα της κάμερας. Πολλοί, (μεταξύ αυτών και ο γράφων) καλόπιστα τάχθηκαν υπέρ της παρουσίας της κάμερας στη δίκη. Μόνο που το σκηνικό της πρώτης μέρας δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Κατ’ αρχήν οι πλέον λαλίστατοι των κατηγορουμένων δεν ενδιαφέρονται για την απονομή δικαιοσύνης, παρά μόνο για «μεταλαμπάδευση» των επαναστατικών τους παραληρημάτων. Ο κ. Σάββας Ξηρός ήταν ξεκάθαρος στις συνεντεύξεις του: μόνο σε ότι αφορά την πολιτική θέση της οργάνωσης θα απαντήσει. Όχι στο ποινικό κομμάτι για το οποίο, εξάλλου, δικάζεται. Δεύτερον: η δημοσιότητα είναι εξασφαλισμένη, από 400 δημοσιογράφους. Τρίτον και κυριότερο: το δικαστήριο θα αποφασίσει. Όχι με βάση τις «επαναστατικές επιδιώξεις» των κατηγορουμένων, ούτε με βάση τις επιδιώξεις προβολής των δικηγόρων, ούτε τα μηχανάκια της AGB που έχουν στο μυαλό τους οι καναλάρχες, παρά μόνο με τη δίκη καθ’ αυτή. Ήδη χωρίς την παρουσία της κάμερας οι δικηγόροι -ένθεν κακείθεν του κλωβού- προέβησαν σε ανεπίτρεπτους θεατρινισμούς και φωνασκίες γεγονός που οδήγησε σε 30λεπτη διακοπή της δίκης.
Η εικόνα που παρουσίασε χθες και προχθές η τηλεόραση συνηγορεί τα επιχειρήματα εκείνων που την θέλουν εκτός αιθούσης. Το καλύτερο επιχείρημα κατά της παρουσίας της κάμερας το είχε ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στην προχθεσινή εκπομπή «Κίτρινος Τύπος». Έθεσε σε ψηφοφορία το θέμα. Φαντάζομαι πως οι επόμενες ψηφοφορίες που θα κάνει μετά την απευθείας μετάδοση που απαίτησε θα έχουν να κάνουν με «Θεωρείτε ένοχο ή αθώο το Σάββα Ξηρό; Τηλεφωνείστε στο ….». «Είναι καλή η στάση του εισαγγελέα ή όχι; Τηλεφωνείστε στο ….»
Ο προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος κλήθηκε να άρει όλες τις αμαρτίες της προηγούμενης διοίκησης, η οποία όταν περνούσε το νόμος απαγορεύσεων περί άλλων (μεταξύ αυτών και της γραμμής που ακολουθούσε η «Απογευματινή») ετύρβαζε. Ήταν αήθης η επίθεση που δέχθηκε (ειδικά από τον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο), όταν προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, που σιωπούσαν όταν περνούσε ο νόμος, συνέχισαν να μην εκτίθενται. Ο νόμος όμως (όπως επισημάναμε και παλιότερα) έχει πρόβλημα και αυτό δεν αφορά την κάλυψη των δικών, αλλά ότι γίνεται έξω από τα δικαστήρια. Ακόμη και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κ. Γιάννης Σερίφης μαγνητοσκοπήθηκε έξω από τον Κορυδαλλό, αποτελεί παράβαση του νόμου.
Η πρώτη μέρα της διαδικασίας έβγαλε θόρυβο και άγχος. Ίσως να είναι κατανοητό. Παίζονται πολλά περισσότερα από την τύχη των κατηγορουμένων. Καριέρες, πολιτικά στοιχήματα, θεαματικότητες κ.ά. Οι εφέτες όμως το μόνο που πρέπει να διασφαλίσουν είναι την απονομή Δικαιοσύνης. Ούτε θεαματικότητες, ούτε ανέξοδες επαναστατικές ρητορείες εντός κι εκτός του κλωβού…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4.3.2003