Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκτός των αγωνιστικών χώρων. Θα είναι ίσως οι πιο πολιτικοί Αγώνες μετά την «Ολυμπιάδα του Βερολίνου» το 1936.
Αν νομίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είχαν αρνητική δημοσιότητα, τότε πρέπει να δούμε το μπαράζ δημοσιευμάτων και πικρών γελοιογραφιών με το οποίο υποδέχθηκε τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου ο διεθνής τύπος. Δεν γνωρίζουμε αν οι δικτάτορες της Κίνας διαρρέουν στους εκεί ιθαγενείς ότι πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη «αντικινεζική συνομωσία», αλλά το αρνητικό ρεκόρ στα ανθρώπινα δικαιώματα που η αχανής αυτή χώρα δικαιολογεί τις αντιδράσεις όπως καταγράφονται στις γελοιογραφίες των ξένων εφημερίδων. Κάποιες μάλιστα απ’ αυτές δεν διστάζουν να κάνουν παραλληλισμούς με τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, τότε που οι Αγώνες χρησιμοποιήθηκαν για να σταθεροποιήσουν το ναζιστικό καθεστώς.
Μόλις έσβησε λοιπόν η φλόγα στο ΟΑΚΚΑ υπήρξε ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για τους επόμενους Ολυμπιακούς. Δικαιολογημένα. Η Κίνα δεν αποτελεί πρότυπο Πολιτείας που προωθεί τα ανθρώπινα ιδεώδη, την ελευθερία της ισοπολιτεία. Δεν είναι χώρα που αξίζει να τελέσει αγώνες. Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας:
«Θανατική ποινή: Η Κίνα εξακολουθεί να εκτελεί περισσότερους ανθρώπους, από όσους εκτελούνται στον υπόλοιπο κόσμο. Κορυφαίος κοινοβουλευτικός από τη Νοτιοδυτική Κίνα λέει ότι το καθεστώς εκτελεί περί τα 10.000 άτομα κάθε χρόνο. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά άμεσο μορατόριουμ στις εκτελέσεις ως ένα βήμα για την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Επανεκπαίδευση με καταναγκαστικά έργα: Πάνω από 250.000 άτομα στην Κίνα κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (γκουλάκ) με αόριστες κατηγορίες, χωρίς να έχουν νομική υποστήριξη, χωρίς καν να έχουν δικαστεί και χωρίς να υπάρχει δικαστική επίβλεψη (της κράτησής τους). Η Διεθνής Αμνηστία ζητά άμεση κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Βασανιστήρια: Τα βασανιστήρια είναι ενδημικά στην Κίνα, και κάθε άνθρωπος έχει υψηλές πιθανότητες να υποφέρει βασανισμό, απάνθρωπη ή εξευτελιστική συμπεριφορά στο δικανικό σύστημα της χώρας. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την κινεζική κυβέρνηση να υιοθετήσει πλήρως την Ειδική Έκθεση του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια και επειγόντως να εφαρμόσει όλες τις διατάξεις.
Ελευθερία έκφρασης και θρησκευτική ελευθερία: Χιλιάδες άνθρωποι καταδικάζονται και φυλακίζονται κάθε χρόνο επειδή ασκούν ειρηνικά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, για ελεύθερη έκφραση και της την ελευθερία της θρησκευτικής τους πίστης. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά συνταγματικές εξασφαλίσεις για την ελευθερία έκφρασης και θρησκευτική ελευθερία και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται γιατί άσκησαν τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματά τους»
Τελικά οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκτός των αγωνιστικών χώρων. Προς πίκρα της ΔΟΕ θα είναι ίσως οι πιο πολιτικοί Αγώνες μετά την «Ολυμπιάδα του Βερολίνου» το 1936. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που πέφτουν θύματα των δικτατόρων είτε παραμένουν φυλακισμένοι στα τελευταία κομμουνιστικά γκουλάκ…
Τα σκίτσα για τους «Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου είναι εδώ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4.9.2004