Οι «αστικοί θρύλοι» (όπως η ιστορία απαγωγής ανηλίκου σε κατάστημα παιγνιδιών) ποτέ δεν πεθαίνουν. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν…
Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν υπήρξε ο πρώτος συναγερμός στα επιτελεία των εφημερίδων. Οι φήμες ήταν έντονες και μάλιστα είχαν τρυπώσει στα ερτζιανά. Κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι ένα ανήλικο αγοράκι είχε απαχθεί σε γνωστό πολυκατάστημα παιγνιδιών των βορείων προαστίων. Οι «πληροφορίες» για την τύχη του ήταν συγκεχυμένες. ‘Αλλοι ισχυριζόταν ότι βρέθηκε κουρεμένο γουλί κι άλλοι ότι εξαφανίστηκε.
Το μόνο πράγμα όμως που είχε εξαφανισθεί ήταν τα στοιχεία για την υποτιθέμενη απαγωγή. Η «είδηση» δεν επιβεβαιωνόταν από πουθενά. Ούτε από την αστυνομία, ούτε από γονείς, ούτε από τους υπευθύνους του πολυκαταστήματος. Το μόνο που έμενε ήταν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι «κάτι είχαν ακούσει»…
Το «γεγονός» επανεμφανίσθηκε και την πρωτοχρονιά σε πολυκατάστημα των νοτίων προαστίων. Μετά τον πρώτο συναγερμό ουδείς ασχολήθηκε πλέον. Ήταν μια από εκείνες τις φήμες που η κοινωνιολογία τις κατατάσσει στην κατηγορία των «αστικών θρύλων» (urban legends). Ένας αντίστοιχος θρύλος, επιβιώνει επί δεκαετίες στις ΗΠΑ. Αφορά «απαγωγές» παιδιών στη Disneyland. Υπάρχει και μια πιο μακάβρια εκδοχή του: οι «απαχθέντες» (ανεξαρτήτου ηλικίας) ξυπνούν από βαριά νάρκωση σε κάποια σκοτεινά σοκάκια και ανακαλύπτουν ότι τους λείπει ένα νεφρό.
Ο χαρακτηριστικότερος και πιο διαδεδομένος «αστικός θρύλος» αφορά την αποστολή καρτών σε ένα παιδία που πεθαίνει από καρκίνο. Πριν 13 περίπου χρόνια ο 7χρονος Craig Shergold πέθαινε από όγκο στον εγκέφαλο. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να συλλέξει τόσες κάρτες ώστε να μπει στο “Βιβλίο Guinness”. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1989 οι εφημερίδες «Daily Mail» και «Sun» ξεκίνησαν την εκστρατεία. Δεκάδες χιλιάδες κάρτες άρχισαν να καταφθάνουν…
Στις 16 Νοεμβρίου 1989 έσπασε το ρεκόρ Γκίνες με 1.250.265 κάρτες. Ένας Αμερικανός κροίσος που έμαθε την ιστορία, πήρε τον μικρό Craig στην Aμερική. Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Έζησε και το όνειρό του για το ρεκόρ Γκίνες πραγματοποιήθηκε. Οι κάρτες όμως δεν σταμάτησαν να έρχονται…
Μετά τη θεραπεία του εμφανίστηκε στο BBC. Ευχαρίστησε τον ευεργέτη του John Kluge, κι έκανε μια έκκληση. «Σας παρακαλώ: όχι άλλες κάρτες…»
Μάταια. Το όνειρό του 7χρονου Craig, μετετράπη σε εφιάλτη για το μικρό ταχυδρομείο της πόλης του, έξω από το Λονδίνο. Δεκατρία χρόνια μετά, η φήμη αρνείται να πεθάνει, και οι κάρτες συνεχίζουν να φτάνουν κατά χιλιάδες. Μόλις η ροή δείχνει να κοπάζει, κάποιοι (που τότε μαθαίνουν την ιστορία του Graig) ξεκινάνε νέο γύρο αποστολής. Σήμερα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των καρτών έχει ξεπεράσει τα 110 εκατομμύρια!
Το εκπληκτικότερο όλων, δεν είναι ότι η φήμη αρνείται να πεθάνει, αλλά ότι μεταλλάσσεται και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις. Η πιο διαδεδομένη είναι ότι το ίδρυμα «Make a Wish» που εδρεύει στην Aτλάντα της Γεωργίας και βοηθάει τα παιδιά με ανίατες ασθένειες έκανε τέτοια έκκληση. Αποτέλεσμα; Από καιρού εις καιρόν πλημμυρίζει με κάρτες από όλο τον κόσμο…
Θρύλοι για κάθε φαντασία
Οι κάρτες είναι ο πλέον διαδεδομένος «αστικός θρύλος της υφηλίου. Οι «απαγωγές» (είτε για κλοπή νεφρών, είτε για άλλους άγνωστους σκοπούς) ο πλέον αγαπητός θρύλος. Υπάρχουν όμως και άλλοι πολλοί θρύλοι, κάποιοι μακάβριοι και κάποιοι αστείοι. Όλοι επανεμφανίζονται κατά καιρούς (‘Αρα δεν αποκλείεται να τους δούμε ως θέμα στα ελληνικά κανάλια).
· Στην τάδε πόλη κυκλοφορεί κάποιος/α που τρελάθηκε επειδή προσεβλήθη από AIDS και τρυπά τον κόσμο με μολυσμένη βελόνα για να εκδικηθεί την/τον άγνωστη/ο ερωμένη/ο.
· Tα bar-codes που βρίσκονται σε κάθε προϊόν έχουν κωδικοποιημένο το σήμα του Αντίχριστου 666.
· Η ελληνική γλώσσα παρά δύο ψήφους θα ήταν η επίσημη γλώσσα των HΠA (κυκλοφορεί επίσης για τα Γερμανικά, Ολλανδικά και Εβραϊκά!) κ.ά.
Ο «άτυχος τουρίστας» είναι ο πρώτος ίσως «εικονογραφημένος αστικός μύθος». Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρύτατα στο διαδίκτυο λίγες μέρες μετά το χτύπημα. Ήταν βέβαια φωτομοντάζ με λάθος τύπο αεροσκάφους, λάθος κτίριο (στο WTC δεν μπορείς να βγεις στην ταράτσα), ενώ το αεροπλάνο ερχόταν από λάθος κατεύθυνση. Μετά απ’ αυτόν άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα με τελευταίο την έκρηξη του Κολούμπια όπως την φωτογράφησε τηλεσκόπιο της NASA!
Σημάδι ανασφάλειας της κοινωνίας
Οι «αστικοί θρύλοι» γεννιόνται ή αναβιώνουν σε περιόδους ανασφάλειας των κοινωνιών. Έτσι ο παλιός μύθος που ήθελε κάποιον τρελό να δηλητηριάζει τυχαία τρόφιμα σε σούπερ-μάρκετ έγινε σήριαλ μετά την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ανακαλύφτηκε «άνθρακας σε συσκευασίες αλεύρων», δηλητήρια σε κονσέρβες ενώ «επτά γυναίκες πέθαναν όταν δοκίμασαν άρωμα σε ένα πολυκατάστημα» κ.λ.π.
‘Αλλοι θρύλοι περί την 11η Σεπτεμβρίου είναι λιγότερο μακάβριοι:
· Ένα μήνυμα που έφερε την υπογραφή της NASA, κυκλοφόρησε στο Internet και καλούσε όλους τους κατοίκους των HΠA να βγουν με αναμμένα κεριά ώστε κάποιος δορυφόρος να τραβήξει μια φωτογραφία στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών των τρομοκρατικών επιθέσεων. Aναρίθμητοι Aμερικανοί το πίστεψαν και πριν προλάβει η NASA να το διαψεύσει εκείνοι ήταν νυχτιάτικα έξω και κοιτούσαν τον ουρανό.
· 4.000 Εβραίοι δεν πήγαν στη δουλειά τους στο World Trade Center την 11η Σεπτεμβρίου. Η «είδηση» ξεκίνησε από κάποιες αραβικές εφημερίδες, αναδημοσιεύτηκε σε μία ισραηλινή με χλευαστικό τρόπο («κοιτάξτε τι ανοησίες γράφουν οι αραβικές εφημερίδες»), πέρασε στο Διαδίκτυο και πολλά ελληνικά MME.
· Oι καπνοί στα φλεγόμενα κτίρια αποκάλυπταν το πρόσωπο του Σατανά / Nοστράδαμου / Mπιν Λάντεν.
· Ένας άνθρωπος σώθηκε πέφτοντας από τον 82ο/ 90ο /κ.λ.π. όροφο πιασμένος από κάποια συντρίμμια.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18.3.2003