Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία με την Ε.Ε. ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί.
Κακά τα ψέματα! Η κυβέρνηση -χωρίς ομολογουμένως αποκλειστική ευθύνη- βρέθηκε εγκλωβισμένη στην ιστορία του «βασικού μετόχου», η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή διακοπής των χρηματοδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία και οι λεονταρισμοί τύπου Ανδρέα Παπανδρέου δεν αρμόζουν σ’ αυτήν την περίσταση. Η χώρα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα (εθνικά κυρίως) να διαπραγματευτεί στο «διευθυντήριο» και το να ξοδευτεί πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, για να συνεχίσει την αστειότητα του ΠΑΣΟΚ με το «βασικό μέτοχο», αποτελεί περιττή πολυτέλεια.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι αποστροφές του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ζήλωσε δόξα μοναχικού καβαλάρη στην Εσπερία, δεν βοηθούν την πολιτική, έστω, λύση του προβλήματος. Ήδη για τη χώρα ηχούν και νέα καμπανάκια στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η ελληνική φορολογική νομοθεσία, που εφαρμόζεται για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, δεν συμβιβάζεται με την κοινοτική, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, αναφέροντας την πρόθεσή της να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Στη συγκυρία όπου βρίσκεται η Ελλάδα, το τελευταίο το οποίο χρειάζεται είναι μία μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα πουκάμισο αδειανό, ένα νόμο «αστείο», όπως τον χαρακτήρισε και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Τα προβλήματα στην οικονομία φουντώνουν μέρα με τη μέρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, επενδύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ενώ οι ελάχιστες εταιρείες πού επιχειρούν στη χώρα επισημαίνουν τα αδιέξοδα του νόμου. Δυόμισι εκατομμύρια μετόχους έχουμε, αναγράφει στην επιστολή που έστειλε η ΙΒΜ στους αρμόδιους υπουργούς. Είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νόμου.
Δεν είναι μόνον αυτό. Ουδείς εχέφρων επιχειρηματίας μπορεί να έρθει να επενδύσει σ’ αυτή τη χώρα αν πρέπει μαζί με τα χρήματά του να κουβαλά και φορτηγά με τα μετοχολόγια της εταιρείας του. Έτσι κι αλλιώς, έχει πού να τοποθετήσει τα χρήματά του. Δεν θα παρακαλά να επενδύσει εδώ, ώστε μαζί με το γενικότερο αντιεπιχειρηματικό κλίμα που θα λουστεί, να έχει την τρομακτική γραφειοκρατία που ο νόμος περί «βασικού μετόχου» του επιφυλάσσει.
Μία είναι η λύση πλέον: Απλώς να υπάρξει πολιτική συμφωνία με την Ε.Ε. ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Και με την πρώτη ευκαιρία να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και στην παράγραφο 9 του άρθρου 14. Όλα τ’ άλλα είναι λαϊκισμοί τύπου ΠΑΣΟΚ. Και απ’ αυτούς μπουχτίσαμε σ’ αυτήν τη χώρα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22.3.2005