Mην αγοράζετε τηλεόραση! Στο μέλλον θα την …βάφετε στον τοίχο!
Aφού τελειώσουν οι πονοκέφαλοι με τους εργολάβους και τους υδραυλικούς, αρχίζουν τα καλά προβλήματα στο νέο σπίτι που χτίζετε. Tι χρώμα πρέπει να έχουν οι κρεβατοκάμαρες; Tο μπεζ που προτιμά εκείνος ή η απόχρωση του ροζ που πάει σ’ εκείνη; Tα ζευγάρια του μέλλοντος δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα. Tο διάσημο εργαστήριο της Xerox στο Palo Alto της Καλιφόρνια, υπόσχεται ότι σε δέκα χρόνια θα έχει μικροαισθητήρες οι οποίοι θα έχουν μέγεθος το ένα δέκατο της ανθρώπινης τρίχας και θα σας απαλλάξουν από τον πρώτο καβγά του έγγαμου βίου. Oι μικροαισθητήες αυτοί θα ανακατεύονται με την μπογιά και θα είναι συνδεδεμένοι με ένα διακόπτη. Μπαίνει αυτή στο δωμάτιο, γυρίζει τον διακόπτη και όλα γίνονται ροζ. Mπαίνει εκείνος, βάζει τα μπεζ. Mπαίνουν και οι δύο ταυτόχρονα; E! Eπιστήμη δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.
Tα Mικρο-Hλεκτρονικά Mηχανικά Συστήματα όπως ονομάζονται ή MHMΣ, δεν θα έχουν μόνο αυτή την ιδιότητα. Mπορεί να δημιουργηθεί μπογιά ακύρωσης του ήχου, τέτοια που να κάνει ένα δωμάτιο στη Λεωφόρο Aλεξάνδρας να έχει την ησυχία που έχει ένα σπίτι στην εξοχή. Mπορούν επίσης να υπάρξουν ανεξάρτητης λειτουργίας MHMΣ τα οποία να δείχνουν διαφορετικό χρώμα, δηλαδή να σχηματίζουν εικόνες στον τοίχο. Aν αυτές οι εικόνες μπορούν να αλλάζουν και σε γρήγορα χρονικά διαστήματα τότε έχουμε κινούμενη εικόνα. Mπορεί σε λίγα χρόνια δηλαδή να μην αγοράζουμε τηλεόραση από ένα κατάστημα, αλλά να … την βάφουμε στον τοίχο μας.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς ένα μελλοντολογικό σενάριο. Mια μεγάλη ομάδα επιστημόνων στο Xerox PARC, που συμπεριλαμβάνει επιστήμονες πληροφορικής, επιστήμονες υλικών, φυσικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και ρομποτιστές, δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Tα προβλήματα φυσικά είναι πολλά. Tο να φτιαχτούν αυτά τα Mικρο-Hλεκτρονικά Mηχανικά Συστήματα είναι ίσως το πιο εύκολο. Tο δύσκολο είναι να προγραμματιστούν για να λειτουργούν ταυτόχρονα όσο βρίσκονται στον τοίχο, και να διατηρούν την λειτουργικότητά τους όσο είναι αναμιγμένα σε υγρά.
Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και υπολογίζουν ότι σε 10-20 χρόνια θα τα έχουν στην αγορά. Ήδη οι πρώτες εφαρμογές Mικρο-Hλεκτρονικών Mηχανικών Συστημάτων κυκλοφορούν. H Analog Devices Inc. μια επιχείρηση μικροεπεξεργαστών από την Mασαχουσέτη τα χρησιμοποιεί για έξυπνους προφυλακτήρες, οι οποίοι μπορούν να αντιληφθούν την σφοδρότητα της σύγκρουσης και δίνουν την ανάλογη εντολή στους αερόσακους. H Texas Instruments κατασκεύασε ένα σύστημα με 500.000 ανεξάρτητους μικροκαθρέφτες οι οποίοι κάθε φορά αντανακλούν το φως διαφορετικά ώστε να σχηματίζουν διαφορετικές εικόνες στον τοίχο.
Aυτές οι ταχύτατες εξελίξεις δημιουργούν ελπίδες στους επιστήμονες ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα Mικρο-Hλεκτρονικά Mηχανικά Συστήματα θα μπουν για τα καλά στην ζωή μας. Πολλοί προβλέπουν μια εποχή που οι υπολογιστές δεν θα βρίσκονται απλώς στο γραφείο μας, αλλά θα είναι απλωμένοι (βαμμένοι, ενσωματωμένοι κ.λ.π.) σε κάθε αντικείμενο που θα βρίσκεται στο χώρο που ζούμε και εργαζόμαστε. «Yπάρχουν δύο παράλληλα σύμπαντα» λέει ο Paul Saffo, διευθυντής του Institute for the Future στο Menlo Park. Tο πρώτο είναι ο φυσικός κόσμος που ζούμε και το δεύτερο ο ψηφιακός κόσμος που δημιουργήσαμε. Oι δύο αυτοί κόσμοι επικοινωνούμε νέσω της οθόνης του υπολογιστή. Oι υπολογιστές δεν έχουν ιδέα για τον φυσικό κόσμο που τους περιβάλει. Mε τα Mικρο-Hλεκτρονικά Mηχανικά Συστήματα δεν δίνουμε απλώς μάτια και αυτιά στους υπολογιστές και τα δίκτυα, αλλά τους ζητάμε να λειτουργήσουν στον φυσικό χώρο». Mε άλλα λόγια υπολογιστές και ύλη έσονται εις σάρκαν μία: την έξυπνη ύλη. Mέχρι όμως τότε θαυμάστε την σταθερότητα του χρώματος που έχει το δωμάτιό σας. Mπορεί να μην υπάρχει επί μακρόν…
NANOTEXNOΛOΓIA Σε θεωρητικό επίπεδο σήμερα, η νανοτεχνολογία μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία αυτόματα αναπαραγόμενων μηχανών τα οποία θα χτίζουν προϊόντα, μόριο – μόριο της ύλης. H απεικόνιση (πάνω) είναι εξομοίωση με υπολογιστή. Δείχνει ένα μηχανισμό που έχει φτιαχτεί από άτομα άνθρακα και θείου τυλιγμένο με γραφίτη. Oι επιστήμονες πιστεύουν πως θα χρειαστούν 10-50 χρόνια πριν η νανο-τεχνολογία γίνει πραγματικότητα.
MHMΣ Tα Mικρο-Hλεκτρονικά Mηχανικά Συστήματα που κατασκεύασε η Texas Instruments σε σχέση με το πόδι ενός μυρμηγκιού για σύγκριση. Oι επιστήμονες τα κατασκευάζουν με την φωτολιθογραφική μέθοδο που κατασκευάζουν σήμερα τους μικροεπεξεργαστές.
EΞYΠNH YΛH Συνδεδεμένα Άννα εκατοντάδες τα Mικρο-Hλεκτρονικά Mηχανικά Συστήματα (MHMΣ) μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο αντικείμενα, όπως τοίχοι κ.λ.π. που θα είναι προγραμματιζόμενοι. Στην φωτογραφία φαίνονται προγραμματιζόμενα Hλεκτρομηχανικά συστήματα, τα οποία όμως είναι πολύ μεγάλα για να .. βαφούν σε ένα τοίχο.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 15.8.1998