Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μια επιτυχή έκφραση: «Αν είσαι σφυρί, βλέπεις όλο τον κόσμο σαν καρφιά». Πόσο μάλλον αν είσαι ερευνητής του διαβόητου «American Enterprise Institute for Public Policy Research»…
Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μια επιτυχή έκφραση: «Αν είσαι σφυρί, βλέπεις όλο τον κόσμο σαν καρφιά». Πόσο μάλλον αν είσαι ερευνητής του διαβόητου «American Enterprise Institute for Public Policy Research», θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε εμείς. (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη) Έτσι, ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ ο ιστορικός Michael A. Ledeen, και ερευνητής του γνωστού το νεοσυντηρητικού think-tank (στις τάξεις του οποίου μεγαλουργεί και ο Ρίτσαρντ Περλ) δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τίτλο «Η Συρία και το Ιράν πρέπει να πάρουν σειρά».
Το σκεπτικό του είναι απλό έως πολύ απλοϊκό:
«Η Συρία και το Ιράν δεν θα ανεχθούν μια αμερικανική επιτυχία στο Ιράκ, γιατί θα υπονόμευε θανάσιμα την εξουσία των τυράννων στη Δαμασκό και την Τεχεράνη. Αφού οι ΗΠΑ άργησαν τόσο πολύ να κινηθούν από το Αφγανιστάν για να χτυπήσουν τα αφεντικά της τρομοκρατίας, οι δύο αυτές χώρες έχουν σχηματίσει συμμαχία και θα συνεργαστούν για να στέλνουν ομάδες τρομοκρατών ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις της συμμαχίας, με στόχο να επαναλάβουν τα σενάρια τύπου Λιβάνου της δεκαετίας του’80…
»Έτσι θα έρθουν να σκοτώσουν συμμαχικές δυνάμεις, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για διπλωματικές “λύσεις”. Οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τα αφεντικά της τρομοκρατίας εδώ και τώρα. Το Ιράν τουλάχιστον, προσφέρει στους Αμερικανούς την ευκαιρία για μια μνημειώδη νίκη, επειδή ο Ιρανικός λαός απεχθάνεται το καθεστώς και θα το πολεμήσει με ενθουσιασμό, αν οι ΗΠΑ τους βοηθήσει στον πόλεμο…»
Στο σκεπτικό του Michael A. Ledeen μία απάντηση μόνο ταιριάζει και δη του συρμού: «χαλάρωσε, μεγάλε! Χαλάρωσε». Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι πόσο αυτές οι σκέψεις αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του αμερικανικού κατεστημένου. Ο ίδιος λέει ότι το «αγαθό του όραμα» σκοντάφτει. «Είναι τρέλα», γράφει, «να αναθέσουμε αυτήν την αποστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν την πιστεύει. Το υπουργείο Εξωτερικών και η CIA δεν πιστεύουν ότι η Δημοκρατία μπορεί να επιτύχει στη Μέση Ανατολή… Αλλά και το Κογκρέσο μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται το επείγον του πράγματος…»
Είναι προφανές ότι οι ενοράσεις του μελετητή δεν γίνονται ευρέως αποδεκτές από τους πολιτικούς της Ουάσιγκτον. Αλλά ούτε καν από τον Τύπο. Το άρθρο του, παρά το γεγονός ότι έχει την ομπρέλα του «American Enterprise Institute», δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «National Post». Του Καναδά…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8.4.2003