Από οργάνωση (και στον τομέα των τριψήφιων αριθμών έκτακτης ανάγκης) σχίζουμε. Αποτελέσματα δεν βλέπουμε…
Aστραψε και βρόντησε κατά της «κοινωνικής υποκρισίας» ο υφυπουργός υγείας κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος χθες στο ραδιόφωνο του «Σκάι»: Πού ήταν όλοι όσοι σήμερα εγκαλούν την κυβέρνηση για την απουσία πρόνοιας, να καλέσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για το δράμα της οικογένειας στη Νίκαια, δράμα που κατέληξε στο φόνο ενός 57χρονου από τον 19χρονο γιο του; Ο υφυπουργός δήλωσε ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν υπήρξε καταγγελία: «Υπάρχει η “γραμμή 197”, η οποία μάλιστα είναι δωρεάν (πρόσθεσε με νόημα) και ουδείς κατήγγειλε το παραμικρό. Εστω ανωνύμως…»
Αλήθεια πρέπει να λέει ο υφυπουργός. Προφανώς ουδείς κάλεσε τον (άγνωστο μέχρι σήμερα και στον γράφοντα) μαγικό αριθμό «197» για να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, πριν γίνει το φονικό. Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια, κάτι που ισοδυναμεί με ολόκληρο ψεύδος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι γείτονες πολλάκις κατήγγειλαν στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας τη βιαιότητα του φονευθέντος και προφανώς οι αστυνομικοί δήλωσαν αδυναμία παρέμβασης. Εχουμε, δηλαδή, μια κλασική περίπτωση μετάθεσης των ευθυνών από το ένα σκέλος των κρατικών μηχανισμών στο άλλο, ήτοι πλήρη ανευθυνότητα.
Προφανώς οι κάτοικοι της Νίκαιας δεν κάλεσαν την εν λόγω υπηρεσία διότι δεν την ήξεραν. Οι αστυνομικοί που έγιναν δέκτες των καταγγελιών δεν την γνώριζαν; Κι αν γνώριζαν γιατί δεν απευθύνθηκαν σε υπηρεσίες του υπουργείου Πρόνοιας, ή έστω γιατί δεν πληροφόρησαν τους καταγγέλλοντες για το πού πρέπει να τηλεφωνήσουν;
Σαφέστατα υπάρχει κοινωνική ευθύνη για όσα στραβά γίνονται στη χώρα. Φουντώνει όμως εσχάτως και μια τάση των κυβερνώντων να μεταθέτουν όλες τις ευθύνες τους στην κοινωνία. Ναι! οι πολίτες την αστυνομία γνώριζαν και στην αστυνομία απευθύνθηκαν. Ναι! αδιαφόρησαν για την καμπάνια του υπουργείου σχετικά με το «197» και δεν θυμούνταν ότι υπήρχε. Τα, έστω, αναρμόδια όργανα της Αστυνομίας έπρεπε να αδιαφορήσουν;
Κατόπιν εορτής και μετά δύο τραγωδίες (της Αγχιάλου και της Νίκαιας) ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ. κ. Α. Δημοσχάκη να σταλεί εγκύκλιος προς τα αστυνομικά τμήματα, με σαφείς κατευθύνσεις για άμεση παρέμβαση σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βίας κ. ά.
Ας προσέξουμε εδώ τον παραλογισμό: θα πρέπει να ασχοληθεί προσωπικώς ένας υπουργός, να πάρει εντολές ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος θα στείλει εγκυκλίους, τις οποίες θα παραλάβουν οι διοικητές για να τις μεταβιβάσουν στους υφιστάμενους έτσι ώστε να επισημανθεί το αυτονόητο. Πάλι καλά που δεν ασχολήθηκε και ο πρωθυπουργός με το θέμα. Ετσι θα φουντώσει η γραφειοκρατία για να έχουμε πιθανότατα μηδαμινό αποτέλεσμα: ξέρετε πόσες εγκύκλιοι φτάνουν καθημερινά στα τμήματα και συνεπώς για πόσες αδιαφορούν οι αστυνομικοί;
Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει ένας τριψήφιος αριθμός για κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (π. χ. το 911 στις ΗΠΑ). Στην Ελλάδα σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να καλέσουμε το 199, αλλά για τις φωτιές στην ύπαιθρο αρμόδια είναι η δασική υπηρεσία με το 191. Για τις πρώτες βοήθειες είναι το 166. Σε περιπτώσεις άσκησης βίας καλέστε το 100, αλλά αν είναι ενδοοικογενειακή το 179 κι αν πάλι ασκείται σε λιμάνι το 108. Μέχρι και η τουριστική αστυνομία, έχει δικό της τριψήφιο (171) και η δίωξη ναρκωτικών το 109.
Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ «θα λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες ανάλογων οικογενειακών προβλημάτων, οι οποίες θα διαβιβάζονται στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα».
Οφείλουμε λοιπόν να παραδεχθούμε ότι από οργάνωση στα τριψήφια νούμερα σκίζουμε. Αποτελέσματα δεν βλέπουμε, αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.2.2007