Τα προβλήματα δημοσιογραφικής κάλυψης της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο ελληνικά. Και στην μεσογειακή Ισπανία, όπου χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν τη ματοβαμμένη δράση της ΕΤΑ, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλά…
Τα προβλήματα δημοσιογραφικής κάλυψης της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο ελληνικά. Και στην μεσογειακή Ισπανία, όπου χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν τη ματοβαμμένη δράση της ΕΤΑ, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλά δεοντολογικά προβλήματα. Μέχρι εδώ οι ομοιότητες. Εκεί πέρα από τα ευχολόγια κάνουν περισσότερα. Συζητούν το θέμα νηφάλια και διεξοδικά. Η παρακάτω είδηση είναι όπως δημοσιεύτηκε στην χθεσινή El Pais.
«Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα El Pais, τέθηκε επί τάπητος το θέμα αυτό. Οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν να κρατήσουν αποστάσεις από την τρομοκρατία και τις πληροφορίες που τους κατακλύζουν για το θέμα αυτό. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν έγκριτοι δημοσιογράφοι από καθημερινά έντυπα της ισπανικής πραγματικότητας με θέμα “Η δημοσιογραφία αντιμέτωπη με την τρομοκρατία”.
»Ποια είναι η υποχρέωση των ΜΜΕ; Πρέπει να παίρνουμε συνέντευξη από τρομοκράτες; Υπάρχει διαχωρισμός της τρομοκρατίας σε καλή και κακή; Πρέπει οι δημοσιογράφοι να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, όταν λαμβάνουν πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατία; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Χουάν Λουίς Θεμπρίαν, πρόεδρος του ισπανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης PRISA για να “ανάψει” τη συζήτηση.
»Ο Αντόνιο Φράνκο, εκδότης του El Periodico, δήλωσε ότι “οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να μεταβάλλονται σε γραφείο τύπου της κυβέρνησης, σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία” (δεν πρέπει δηλαδή να υποκαθιστούν το ρόλο της κράτους στην έρευνα για την τρομοκρατία). Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Χεσούς Θεμπέριο της El Pais, που παρατήρησε ότι: “υπάρχει μία υπερεκτίμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας”.
»Ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Πασκάλ Μαραγάλ, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μεγάλους τίτλους με τα ονόματα και με πληροφορίες των τρομοκρατικών οργανώσεων. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η διαφήμιση που παρέχεται στην ΕΤΑ. Ο Χοακίν Εστεφάνια, πρώην διευθυντής της El Pais ρώτησε εάν ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να δημοσιεύει μία ψευδή πληροφορία, που να αφορά την τρομοκρατία εάν με αυτό τον τρόπο μπορεί να σωθούν άνθρωποι. Οι τρεις διευθυντές των καθημερινών εφημερίδων που συμμετείχαν στη συνάντηση απάντησαν ομόφωνα αρνητικά.»
Αυτά στην Εσπερία. Μήπως ήρθε η ώρα να διοργανώσει η ΕΣΗΕΑ ένα αντίστοιχο συνέδριο που να μην αφορά όμως μόνο την δεοντολογία χειρισμού των θεμάτων τρομοκρατίας, αλλά της παραβατικότητας και των παραβατών συνολικά; Γιατί καλά είναι τα ευχολόγια, αποτελέσματα δεν φέρνουν…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9.10.2002